Iz srednje šole na fakulteto

S prehodom iz srednje šole na fakulteto se za dijake začne novo, študentsko, obdobje. Kot pri vsaki drugi spremembi v življenju, se lahko tudi tu pojavi kakšna zadrega.

Ena izmed dobrih preventiv za zmanjšanje teh zadreg je dobra priprava na spremembe – pridobitev ustreznih informacij. Eden izmed dobrih načinov za to je tudi branje tega priročnika!

Zelo pomembni so tudi medčloveški odnosi. Dobro je čim prej navezati stike z novimi sošolci.
Priporoča se, da študenti ne pozabijo povsem na svoje „stare“ prijatelje iz srednje šole. To je po nekaterih raziskavah celo razlikovalni element med študenti z boljšo in slabšo psihološko stabilnostjo.

V veliko pomoč so brucu lahko tudi dobri tutorji in starejši kolegi z istega faksa. Z njimi se lahko pogovori o njihovih izkušnjah pri študiju in siceršnjem študentskem življenju.

Študentom je na voljo veliko najrazličnejših svetovalnih služb, kjer vam bodo brez dvoma znali pravilno svetovati in vas usmeriti, denimo Zavod Študentska svetovalnica in Karierni center UL.
Študentje, ki najbolj verjamejo tistemu, kar piše v knjigah, se lahko odpravijo tudi v knjižnico in si preberejo kakšno knjigo s področja načrtovanja uspešne kariere.

Morda se zdi teza o težavnem prehodu pretiravanje. Morda je res tako. Velik del študentov večjih težav s prehodom ne bo imel, vseeno pa jih čaka kar nekaj sprememb in več dobrih informacij kot imajo, lažje jim bo.

Kaj kmalu po začetku študijskega leta se začnejo prva preverjanja znanja in ker se večina ne privadi na nov sistem kar takoj, je pogosteje kot kasneje v višjih letnikih (sploh pa pogosteje kot prej v srednji šoli) deležna kakšnega neuspeha. Morebitni začetni neuspeh brucom ne sme vzeti poguma, ker ponavadi ni ustrezen pokazatelj tega, kako jim bo šlo od rok na nadaljnji študijski poti. Prav takrat je najbolj koristen stik s tutorji in z drugimi starejšimi kolegi, ki lahko s svojimi nasveti študentom nižjih letnikov pomagajo premostiti začetne zadrege.

Če se študentu zazdi in se kasneje tudi odloči, da ni izbral prave fakultete – je morda precenil svojo delavnost, jo nemara celo podcenil ali kaj podobnega – ima možnost in pravico enkrat tekom študija spremeniti študijski program (se torej prepisati na drug faks). V takem primeru je modro, da se pred tem korakom posvetuje z usposobljenimi svetovalci.

Kako torej začeti? Predvsem pogumno – z nekaj priprave bo to še precej lažje!

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.