Izberite pravi študijski program

Izbira študijskega programa je vse prej kot lahka naloga. Potrebno se je vsestransko informirati in tudi dobro spoznati samega sebe.

Osebnostne lastnosti

Najprej si naredite seznam svojih osebnostnih lastnosti, vrednot in interesov ter se pozanimajte o študijskih obveznostih in značilnostih študijskega programa. Pri tem morate biti, seveda, dovolj kritični do samega sebe. Spoznajte svoje osebnostne lastnosti, kar najlažje vidite preko izkušenj in vedenja v različnih situacijah ter preko informacij, ki vam jih o vas posredujejo drugi. Pri samooceni si lahko pomagate s psihološkimi testi. Spoznajte tudi, kaj vam je v življenju in v poklicni karieri najpomembnejše. To lahko storite z lestvico vrednot, kot npr. zdravje, materialne dobrine, ljubezen, družina, varnost, športne aktivnosti, prijateljstvo, umetnost, adrenalinska doživetja, zvestoba, iskrenost, ugled v družbi, vera, dobrota, pripravljenost pomagati drugim, zabava, znanje. Na vrhu naj se nahajajo tiste vrednote, ki so vam najpomembnejše, najmanj pomembne pa dajte na konec. Podobno lestvico vrednot si sestavite še za izbrani poklic, ki vas zanima ter preverite, ali se ujemata in v kolikšni meri.

 

Vaše splošne in specialne sposobnosti

Nekatere naloge in področja nam ustrezajo bolj kot druga, smo pri njih uspešnejši in dosegamo boljše rezultate z manj napora. Sposobnosti pogosto vrednotimo z uspešnostjo pri šolskih predmetih. Vendar pa določene sposobnosti, predvsem specialne, v šoli težko prepoznamo. Pred izbiro študija in poklica so nam lahko v veliko pomoč razna testiranja splošnih sposobnosti in sposobnosti po področjih (npr. mehanski odnosi, dojemanje odnosov v prostoru, besedne sposobnosti, logično-matematično sklepanje, sposobnost analitičnega mišljenja, finomotorika). Prav kombinacije specialnih sposobnosti so tiste, ki nas delajo edinstvene in s tem konkurenčne na trgu dela.

 

Interesi in različne dejavnosti

Preizkusite se v različnih dejavnostih, hobijih, športnih aktivnostih in nalogah. Najboljše in najlepše je, če pri svojem delu opravljate naloge, ki vas veselijo in zanimajo tudi v vsakdanjem življenju. V pomoč pri odkrivanju interesov vam je lahko Hollandov test interesov. Zavedati se je treba tako svojih prednosti kot pomanjkljivosti z upoštevanjem dejstva, da se slednje v večini da odpraviti.

 

Dobro se pozanimajte o študijskem programu in možnostih zaposlitve

Dobro se informirajte o vsebinah, zahtevah in značilnostih študijskih programov in povežite svoje interese s študijskimi programi. Podrobno preglejte predstavitvene zbornike programov, ki so objavljeni na spletnih straneh fakultet. Tam boste našli podrobne opise predmetov z vsebinami ter število kreditnih točk, kompetence, ki jih boste pridobili ob uspešno zaključenem študiju, pogoje za dokončanje študija, način ocenjevanja, vpisne pogoje in druge koristne informacije.

Posvetujete se lahko tudi s kariernim svetovalcem fakultete, z učitelji in s svetovalnimi delavci na srednji šoli.

O študiju se lahko pozanimate pri prijateljih, znancih, študentih, diplomantih študijske smeri, na spletnih forumih, predstavitvah na radiu ali televiziji itd.

Matej Glažar 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.