Izjemen uspeh Kemijskega inštituta na razpisu za evropska sredstva

Kemijski inštitut je skupaj s partnerji na razpisu 7. okvirnega programa EU pridobil sredstva v višini  3,9 milijona evrov za projekt na področju razvoja električnih vozil. To je izjemno priznanje slovenskemu znanju in gre za prvi primer, da je koordinator evropskega projekta na področju javno-zasebnega partnerstva iz Slovenije.

 

Cilj projekta je akumulator za električna vozila, ki bo tri do štirikrat zmogljivejši in polovico cenejši od sedanjega. To bo nova generacija litij žveplenih akumulatorjev, ki bodo nadomestili sedanje litijeve ionske akumulatorje. Z enim polnjenjem bo električni avto lahko prevozil 500 kilometrov.

 

Projekt združuje sedem raziskovalnih inštitucij ter univerz iz Slovenije, Francije, Nemčije, Švedske in Italije, slovenski raziskovalno industrijski konzorcij Center odličnosti za nizkoogljične tehnologije (CO NOT) ter štiri evropske industrijske partnerje (Renault, Volvo technologies, SAFT in Solvionic). Celotna vrednost projekta je 3,9 milijona evrov, pri čemer bo Evropska komisija financirala 2,8 milijona evrov.

 

Koordinator projekta je dr. Robert Dominko s Kemijskega inštituta. Ob tem velikem uspehu je dejal: »Gre za izjemen uspeh na področju industrijsko usmerjenih projektov 7. okvirnega programa, saj so tovrstni projekti pisani na kožo velikim korporacijam«. Projekt je najbolje ocenjen v skupini javno-zasebnega partnerstva, na področju nanoznanosti, nanotehnologije, materialov in novih proizvodnih tehnologij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.