Izpiti, pavziranje, prepis in ponavljanje – kako je že s tem?!

Side view of sad young female student leaning head on blackboard in classroom
Foto: AndreyPopov iz iStock

Hm … se ti zdi, da se ti z izpiti ne bo izšlo in te je zagrabila panika? Nasvet – izpite še vedno poskusi narediti, mogoče ti uspe zaprositi za pogojni vpis v višji letnik, vsekakor pa imaš še dve dodatni možnosti – prepis in pavziranje ter seveda enkratno ponavljanje.

Prišel je poletni semester in z njim novi izzivi. Pametni ste se za izpite pripravljali tekom celega leta, tisti malo manj pametni pa sedaj dobesedno »švicate« in še nekaj časa boste. Namreč  večina fakultet v drugem semestru razpiše največ izpitnih rokov, ki pa so ponavadi še zelo povezani, tako da študentje zares komaj shajamo. Stisnimo zobe, ko bo to obdobje za nami, pa si bomo lahko privoščili poštene in sproščene, zaslužene počitnice!

Ponavljanje za tiste, ki se jim ne bo izšlo!

Če se vam zgodi, da do jeseni nikakor ne uspete narediti zahtevanih pogojev, potem enkrat tekom študija lahko zaprosite za ponavljanje letnika. Seveda pa je treba izpolniti tudi pogoje za ponavljanje, ki jih razpiše posamezen študijski program. Najpomembneje je, da študent tekom ponavljanja ohrani vse študentske pravice – status, bone, zdravstveno zavarovanje, štipendije, tudi delo preko študentskega servisa pride v poštev, prav tako subvencioniran prevoz in bivanje v študentskih domovih. Izredni študentje načeloma za ponavljanje plačajo 50 % šolnine, toda ni na vseh fakultetah enako, zato se je treba predhodno pozanimati.

Kako pa je s pavziranjem?!

Vsak študent pa ima tudi pravico do pavziranja. V enem stavku to pomeni biti vpisan na fakulteto, toda hkrati biti brez statusa študenta. Vsekakor je pavziranje določena rešitev, če nam ne uspe poravnati vseh obveznosti, a hkrati pomeni tudi ostati brez statusa študenta, brez bonov, brez dela, brez zavarovanja in drugih ugodnosti. Torej, če se boš primoran/a odločiti za ta korak, najprej poskrbi za osnovno in dodatno zavarovanje, ki zna biti ogromen finančni zalogaj, v primeru bolezni. Vsak študent pa ima tudi pravico do dveh rednih vpisov oz. enega rednega vpisa in enega ponavljanja. Ko boste ta »bonus« izkoristili, vam ostane le še pavziranje in izredni vpis. Študent lahko neomejenokrat pavzira, toda če boste pavzirali več kot dve leti zaporedoma, vam to lahko prinese dodatne študijske obveznosti. Tako boste morali opravljati diferencialne izpite zaradi spremembe študijskega programa. Od l. 2007 pa je v veljavi tudi nov zakon, da študentje pavzerji ne morejo delati preko študentskega servisa.

Izjemen vpis v višji letnik!

Nekateri študentje lahko zaprosijo tudi za izjemen vpis v višji letnik. Če niste opravili vseh obveznosti iz tehtnih razlogov: npr. materinstva, daljše bolezni, izjemnih družinskih ali socialnih okoliščin, statusa osebe s posebnimi potrebami, aktivnega sodelovanja na vrhunskih športnih, strokovnih ali kulturnih prireditvah ter aktivnega sodelovanja v organih univerze.

»Dojel/a« sem, da ta študij ni zame!

V kolikor ste nad študijem iz takšnih in drugačnih razlogov razočarani, imate na voljo še vedno pravico do prepisa na drugo fakulteto oz. na drug študijski program. Vsak študent ima možnost o dveh rednih vpisov oz. enega rednega vpisa in enkratnega ponavljanja. Ko to izkoristite, imate le še možnost do izrednega vpisa in pavziranja. Študent se tako lahko kadarkoli premisli in se prepiše na drugo fakulteto, če je to njegova želja. Pri prepisu se študent vpiše v prvi letnik, izjema je le pri prepisu med sorodnimi fakultetami, kjer se mu priznajo nekatere opravljene obveznosti. Torej, če govorimo o prehodu med organi, to pomeni, da se študent vpiše v višji letnik na drugo fakulteto, pri prepisu pa v prvi letnik druge fakultete.

Za vsak problem se najde ustrezna rešitev, pomembno je biti vztrajen in vesten in tako kot za vsakim dežjem posije sonce, bo tudi vašim tegobam hitro konec, saj jih bodo zasenčili srečni trenutki.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.