Izšel razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo Razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/2022.

Kot so zapisali, osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 19.191 učenk in učencev (kar je dobrih 1000 več kot lani). Na srednjih šolah je 24.108 razpisanih mest, od tega:

  • 656 mest v programih nižjega poklicnega izobraževanja;
  • 6672 mest v programih srednjega poklicnega izobraževanja;
  • 9600 mest v programih srednjega strokovnega izobraževanja;
  • 7180 mest v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih, od tega 5762 v programih splošnih gimnazij (od tega 420 v zasebnih šolah) in 1418 v programih strokovnih gimnazij (tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija).

Informativni dneviodprt račulnalnik na mizi, roka na njem

Informativni dnevi so predvideni za petek, 12. februarja (ob 9. in 15. uri) in za soboto, 13. februarja (ob 9. uri).

Učenci, ki letos končujejo osnovnošolsko obveznost, lahko namesto pouka sodelujejo na informativnih dnevih.

Glede na epidemiološko situacijo v tem šolskem letu izvedba informativnih dnevov na šolah ne bo mogoča. Šole bodo svoje predstavitve izvedle na virtualni način oziroma s spletno predstavitvijo.

Za podrobne informacije poglej spletno stran šole, v katere se želiš vpisati. Na spletni strani ministrstva bo najkasneje v zadnjem tednu januarja objavljen seznam vseh srednjih šol s seznamom izobraževalnih programov, ki jih te šole izvajajo.

Datumi vpisnega postopka

1. Programi nižjega, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ter gimnazije

Prijavni rok za poskus nadarjenosti pri programih, ki jih zahtevajo, je 4. marec. Preizkuse bodo šole izvajale med 11. in 20. marcem (glede na epidemiološko situacijo možno, da na daljavo).Prazen koledar

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 2. aprila. Po končanem prijavnem roku bo ministrstvo najkasneje do 8. aprila do 16. ure na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah.

Učenci, ki bodo do 16. junija izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani. Drugi se bodo odločali o ponujenih prostih mestih in svoje namere do 24. junija oddali srednji šoli, na kateri so prijavljeni.

Učenci, ki tudi v drugem krogu ne bodo izbrani na nobeni od šol, ter učenci, ki se še nikamor niso prijavili, se bodo lahko vpisali na tiste srednje šole, ki bodo imele še prosta mesta. Rok vpisa bo 31. avgust.

Vse o vpisu v srednjo šolo najdeš na tej spletni strani.

2. Programi poklicno-tehniškega izobraževanja

Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 17. maja prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja.

3. Programi poklicnega tečaja in maturitetni tečaj

Kandidati, ki so uspešno končali četrti letnik gimnazije ali zaključni letnik programa srednje strokovne izobrazbe, se lahko prijavijo za vpis v programe poklicnih tečajev. Rok prijave v je 5. september.

Razpis za vpis v dijaške domovesoba s posteljo, mizo in razgledom iz velikih oken

Za novince v vzgojnem programu dijaških domov je predvidenih 2.186 mest, kar je 27 mest več kot v letošnjem šolskem letu.

Kandidati morajo do 2. aprila dijaškemu domu, za katerega so se odločili, poslati izpolnjeno prijavnico za sprejem v dijaški dom. Prijavnica bo na voljo v dijaških domovih ter na spletnih straneh portala gov.si in e-uprava.

Vsak kandidat se lahko prijavi samo za en dijaški dom, v katerem želi bivati.

Kandidati lahko prijave prenesejo v drug dijaški dom do 22. aprila. Do tega roka lahko prvo prijavo oddajo tudi tisti, ki bi zaradi prenosa prijave v drugo srednjo šolo, želeli bivati v dijaškem domu.

O morebitnih omejitvah vpisa bodo kandidati obveščeni do 27. maja.

VIRMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Prejšnji članekŽelite živeti uravnoteženo?
Naslednji članekNajboljše aplikacije za oboževalce filmov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.