Jagode

Le kdo si v teh toplih dneh ne bi privoščil osvežilnih jagod?! Saj ta slasten sadež ni le okusen, ampak tudi zdravilen. Redno uživanje jagod namreč vrača koži sijaj, deluje odvajalno in čistilno ter krepi celoten organizem

 

Da jagode niso samo okusne, ampak tudi zdravilne, so vedeli že v antičnem Rimu. Verjeli so, da pomagajo pri melanholiji, omedlevici, vseh vrstah vnetij, pri vročini, vnetnem grlu, ledvičnih kamnih, slabem zadahu pa tudi pri boleznih krvi, jeter in vranice.

 

V starih časih pa so tudi verjeli, da imajo jagode mistično moč. Ljudje so želeli sanjati o jagodah, saj je bil to dober znak predvsem za mlade dame. Če je jagode sanjala mlada dama, je to pomenilo, da bo imela veliko otrok.

 

Vendar pozor! Če želite, da bodo jagode opravile svojo zdravilno funkcijo, preverite, kakšne kupujete. Skoraj 80 odstotkov jih namreč vsebuje pesticide.

Z jagodami pa so se razvajale tudi pomembne in visoke osebe na Napoleonovem dvoru. Te so se kopale kar v soku svežih jagod.

 

 

Zdrave in nizkokalorične

Jagode so bogat vir vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Velja tudi omeniti, da ima sto gramov jagod le 36 kalorij.

Poznamo več vrst jagod, med najbolj priljubljene vrste sodi marmelada.. Marmelade so velike, lahko jih prepoznate po pravilni koničasti obliki, svetleče rdeče barve. Gardena je srednje debela, konične oblike, intenzivno rdeče barve in zelo svetleča. Sadež je dobrega, sladkega in aromatičnega okusa. Uspevajo od meseca maja do julija.

 

Jagode sodijo med jagodičevje. Cvetovi jagodnjaka so pretežno bele barve in imajo več belih cvetnih listov. Cvetni popki se razvijejo konec septembra, razločevanje novih cvetnih zarodkov pa se lahko podaljša pozno v jesen ali celo v zimo. Zgodnje sorte razvijejo popke prej, pozne pa kasneje. Cvetenje traja od 15 do 25 dni, odvisno od sorte in vremenskih razmer.

Plodovi dozorijo (odvisno od sorte) od zgodnjega do poznega poletja. Barva je v vseh odtenkih rdeče barve, meso pa je lahko različno trdo in različno aromatično, kar je spet odvisno od sorte.

Dobro je tudi vedeti, da zamrznjene jagode izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene.

 

 

Jagode in alergija

Kljub temu, da so jagode zelo okusen sadež, pa žal niso za vsakogar. Nekateri so na jagode namreč alergični. Alergen, ki sproži reakcijo, naj bi bil povezan z rdečo barvo. Kot so uspeli odkriti znanstveniki z univerze Lund, je za alergično reakcijo odgovoren določen protein v rdečih jagodah, ki spominja na znani alergen pelod breze.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.