JANE CAMPION v vlogi predsednice žirije kratkega filma in Cinéfondation

Jane Campion se bo letos preizkusila v vlogi predsednice žirije kratkega filma in Cinéfondation, na 66. festivala v Cannesu. Pred njo so to čast imeli Jean-Pierre Dardenne, Michel Gondry, Hou Hsiao Hsien, Martin Scorsese in John Boorman.

Prvotno je Jane iz Nove Zelandije. Deležna je bila kritične presoje od samega začetka njene filmske kariere: leta 1986 je dobila  zlato palmo za kratki film Peel in bila nagrajena z omembo žirije po vsem svetu za film Sweetie, njen prvi celovečerec predstavljen v konkurenci na festivalu v Cannesu.

Po posnetem filmu An Angel at my Table, se je vrnila v Cannes z filmom The Piano, ki je osvojil zlato palmo v ’93. Takrat tudi za najboljšo igralko Holly Hunter.
Njeno delo, v katerem prevladujejo prisotnost žensk v fascinantnem iskanju identitete, prihaja v različnih stilih, od filma Holy Smoke (Kate Winslet),  Portret of a Lady (Nicole Kidman) do In the Cut (Meg Ryan). Njen zadnji film, Bright Star, je izmišljena biografija pesnika Keats ter njegove muze in je bil predstavljen v konkurenci v Cannesu leta 2009.

Cinéfondation in žirija kratkih filmov je sestavljena iz petih uglednih osebnosti iz sveta filma in književnosti. Izbrali bodo  tri nagrajence iz vrst selekcije Cinéfondation med udeleženci filmskih šol. Žirija izbere tudi zmagovalca za zlato palmo kratkega filma, na predstavljeni zaključni slovesnosti festivala, v nedeljo, 26. maj 2013.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.