Japonska joga

Če želimo doseči boljše fizično počutje, notranje ravnovesje, celostni osebnostni razvoj, pridobiti samozavesti in odločnosti, ne glede na naše zdravstveno stanje, telesno pripravljenost in predznanje, se lahko odločimo za vadbo japonske joge.

Kaj je japonska joga?
Japonska joga je pot dinamične meditacije. Osredotoča se na razvoj koordinacije uma in telesa, na mirno stanje, ki ga vzdržujemo pri mirovanju in pri delovanju. Urjenje se izvaja v t. i. Kiju, tj. univerzalna energija, ki prežema vso pojavnost in je temelj človekove skladnosti z univerzumom. Japonska joga črpa inspiracijo iz delo mojstra Tempuja Nakamure, ki se je posvečal raziskovanju metod dinamične meditacije in urjenja v notranji življenjski energiji. S svojim delom, ki ga je imenoval shin-shin-toitsu-do, kar pomeni pot poenotenja uma in telesa, je vplival na mnoge sisteme samorazvoja.

Izvajanje
Pri vseh tehnikah izvajanja se upoštevajo ergonomske značilnosti človeškega telesa in njegove naravne danosti, da je vadba prijetna za telo, z njo se pridobiva splošna telesna kondicija, krepijo se vezi in mišice ter razvijajo gibalne sposobnosti, ravnotežje, odzivnost, občutek in moč. Dobra drža spodbuja dinamično ravnotežje uma in telesa. Pravilna drža pa uporablja vse mišice telesa in se izogiba preobremenitvi mišičnih skupin. Z razvojem pozornosti in koncentracije se naučimo jasno opazovati delovanje našega uma. Dihanje je eden najbolj osnovnih telesnih procesov, s pomočjo japonske joge pa se lahko naučimo popolno, sproščeno, globoko dihati, kar ugodno vpliva na naše splošno zdravstveno stanje. Pozorna vadba dihanja poveča sposobnost uma, da pravilno vodi telo.

Metode
Pri vadbi se uporabljajo vizualizacijske tehnike, meditacija, dihanje, raztezanje in gibalne vaje, ki pokažejo, kako sta um in telo vzajemno povezana. Urjenje v Kiju temelji na dejstvu, da um vodi telo. Vadba razvija samozavest in disciplino, ki vodi v boljšo sprostitev in stabilnost. Z rahlimi potiski lahko preizkusimo stabilnost pri različnih položajih in gibih. To so t. i. Ki testi, ki razkrivajo kakovost in globino fizične sprostitve in mentalne umiritve. Vsak test pomaga razvijati zanesljivo sproščeno odzivnost, ki jo lahko s pridom uporabljamo v vsakdanjih situacijah. Trening vsebuje položaje in gibanje, ki vplivajo na bolj pozitivno mentalno stanje, in hkrati razkrivajo, kako pozitiven pogled izboljša položaj in gibanje.

Japonska joga se lahko izvaja kot samostojno dejavnost, primerna pa je tudi kot dopolnilo drugim oblikam joge, treningu borilnih veščin in drugim športom ter disciplinam osebnostnega razvoja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.