Javni nastop = nočna mora

Tudi tebi nastopanje pred razredom, v javnosti povzroča nočno moro? Ponujamo ti nekaj rešitev ta bo javni nastop postal nekaj vsakdanjega.

Najbolj pomembno: NIKOLI ne nastopajte nepripravljeni!

Noben nasvet ni čarobna palica, ki ti bo takoj naredila fantastične govornike. Tudi če boste upoštevali vse od njih, a se na nastop ne boste dovolj dobro pripravili, bo nastop slab. Lahko ste še tako dobri v govorniških veščinah, a če sami vnaprej ne veste točno, kaj želite povedati, tega tudi vaši poslušalci iz nastopa ne bodo razbrali. Verjemite mi, poskusil sem.

Dober nastop je posledica dobre priprave vsebine.

Govorniški triki

O retoričnih veščinah je bilo prelitega že veliko črnila in vsak vsaj v teoriji ve, da se je treba izogibati mašilom (um, am, pač, ane…), da se je treba truditi ohranjati očesni kontakt in podobno. Namesto dolgega razpredanja samo seznam trikov, ki mi pridejo najbolj prav:

  • Tišina in premori – če bi moral izpostaviti samo en trik, ki bo naredil vaš nastop boljši, bi bil to nasvet, da govorite vsaj 30% počasneje in delajte čimveč premorov. Oglejte si nastop Martina Luthra Kinga in spremljajte, kako pogosto dela premore. Tak stil govora daje občutek avtoritete, premišljenosti in odločnosti.
  • Govorite glasneje – če smo prej rekli, da je treba govoriti počasneje, zdaj dodajam še, da morajo govornikov glas slišati vsi. Imejte v mislih, da govorite za tistega, ki sedi v zadnji vrsti. Če vas ne sliši, ni razloga, da je v dvorani.
  • Delajte poudarke – poudarite ključne besede v povedih tako, da jih poveste še glasneje od ostalega, ali pa tišje, hitreje, počasneje, bolj globoko ali kako drugače. To je nekaj, kar se boste naučili s treningom in spremljanjem dobrih govornikov. Youtube je vaš prijatelj.
  • Pazite na samozavestno govorico telesa. Osnovni nasvet je, da stojite vzvišeno in hkrati čimbolj sproščeno. Gestikuliranje je dobro, v veliki večini primerov je manj narobe, če je gest preveč, kot premalo.
  • Obrazna mimika – naj vas ne bo strah pokazati čustva. Velik del komunikacije je nebeseden in obstaja dober razlog, da smo sposobni ustvariti tako veliko izrazov na obrazu. Na tak način komuniciramo naša čustva. Poslušalci vas bodo poslušali z bistveno večjo pozornostjo, če bodo prepričani, da z vsem srcem verjamete v to, kar govorite.
  • Očesni kontakt je pomemben – vaši poslušalci morajo dobiti občutek, da se pogovarjate z vsakim posebej. Poskrbite, da boste med svojim nastopom s pogledom čimvečkrat zaobjeli celotno občinstvo. Če imate s tem težave, si takoj na začetku izberite nekaj ljudi iz različnih koncev prostora, katere boste zavestno poiskali med svojim nastopom. Lahko so to prijatelji, posamezniki, ki izgledajo čudno, ali najlepša dekleta v dvorani, samo da vam bo to pomagalo.
  • Nasmeh, nasmeh, nasmeh! Bodite nasmejani, ljudje vas bodo imeli raje.
  • Če je le možno, ne uporabljajte govorniškega odra. Narejen je bil zato, da slabim govornikom omogoča, da se za njim skrijejo. Govornica ni nič drugega, kot ograja med vami in občinstvom, ki zmanjšuje vašo prepričljivost. Namesto tega se prosto gibajte po prostoru, ne bojte se kdaj tudi zaiti med občinstvo, če okoliščine to omogočajo.
  • NIKOLI ne govorite dlje, kot je dogovorjeno. Izjemno redko se bo zgodilo, da vas bo občinstvo na odru toleriralo dlje, kot je bilo dogovorjeno, saj imajo verjetno načrte, kaj bodo počeli po vašemu nastopu. Poleg tega, bo njihova pozornost preusmerjena na ure in mobilne telefone, ko se bodo začeli spraševati, koliko časa bo še trajalo.

To je le tisto najnujnejše, kar lahko uporabite že pri naslednjem nastopu.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.