Javni nastop = nočna mora

Tudi tebi nastopanje pred razredom, v javnosti povzroča nočno moro? Ponujamo ti nekaj rešitev ta bo javni nastop postal nekaj vsakdanjega.

Najbolj pomembno: NIKOLI ne nastopajte nepripravljeni!

Noben nasvet ni čarobna palica, ki ti  bo takoj naredila fantastične govornike. Tudi če boste upoštevali vse od njih, a se na nastop ne boste dovolj dobro pripravili, bo nastop slab. Lahko ste še tako dobri v govorniških veščinah, a če sami vnaprej ne veste točno, kaj želite povedati, tega tudi vaši poslušalci iz nastopa ne bodo razbrali. Verjemite mi, poskusil sem.

Dober nastop je posledica dobre priprave vsebine.

Govorniški triki

O retoričnih veščinah je bilo prelitega že veliko črnila in vsak vsaj v teoriji ve, da se je treba izogibati mašilom (um, am, pač, ane…), da se je treba truditi ohranjati očesni kontakt in podobno. Namesto dolgega razpredanja samo seznam trikov, ki mi pridejo najbolj prav:

  • Tišina      in premori – če      bi moral izpostaviti samo en trik, ki bo naredil vaš nastop boljši, bi bil      to nasvet, da govorite vsaj 30% počasneje in delajte čimveč premorov. Oglejte si nastop Martina Luthra Kinga in      spremljajte, kako pogosto dela premore. Tak stil govora daje občutek      avtoritete, premišljenosti in odločnosti.
  • Govorite      glasneje – če      smo prej rekli, da je treba govoriti počasneje, zdaj dodajam še, da morajo      govornikov glas slišati vsi. Imejte v mislih, da govorite za tistega, ki      sedi v zadnji vrsti. Če vas ne sliši, ni razloga, da je v dvorani.
  • Delajte      poudarke –      poudarite ključne besede v povedih tako, da jih poveste še glasneje od      ostalega, ali pa tišje, hitreje, počasneje, bolj globoko ali kako drugače.      To je nekaj, kar se boste naučili s treningom in spremljanjem dobrih      govornikov. Youtube je vaš prijatelj.
  • Pazite      na samozavestno govorico telesa.      Osnovni nasvet je, da stojite vzvišeno in hkrati čimbolj sproščeno.      Gestikuliranje je dobro, v veliki večini primerov je manj narobe, če je      gest preveč, kot premalo.
  • Obrazna      mimika – naj      vas ne bo strah pokazati čustva. Velik del komunikacije je nebeseden in      obstaja dober razlog, da smo sposobni ustvariti tako veliko izrazov na      obrazu. Na tak način komuniciramo naša čustva. Poslušalci vas bodo      poslušali z bistveno večjo pozornostjo, če bodo prepričani, da z vsem srcem verjamete v to, kar      govorite.
  • Očesni      kontakt je      pomemben – vaši poslušalci morajo dobiti občutek, da se pogovarjate z      vsakim posebej. Poskrbite, da boste med svojim nastopom s pogledom      čimvečkrat zaobjeli celotno občinstvo. Če imate s tem težave, si takoj na      začetku izberite nekaj ljudi iz različnih koncev prostora, katere boste      zavestno poiskali med svojim nastopom. Lahko so to prijatelji,      posamezniki, ki izgledajo čudno, ali najlepša dekleta v dvorani, samo da      vam bo to pomagalo.
  • Nasmeh, nasmeh, nasmeh! Bodite nasmejani, ljudje vas      bodo imeli raje.
  • Če je      le možno, ne uporabljajte govorniškega odra. Narejen je bil zato,      da slabim govornikom omogoča, da se za njim skrijejo. Govornica ni nič      drugega, kot ograja med vami in občinstvom, ki zmanjšuje vašo      prepričljivost. Namesto tega se prosto gibajte po prostoru, ne bojte se      kdaj tudi zaiti med občinstvo, če okoliščine to omogočajo.
  • NIKOLI      ne govorite dlje, kot je dogovorjeno. Izjemno redko se bo zgodilo, da vas bo      občinstvo na odru toleriralo dlje, kot je bilo dogovorjeno, saj imajo      verjetno načrte, kaj bodo počeli po vašemu nastopu. Poleg tega, bo njihova      pozornost preusmerjena na ure in mobilne telefone, ko se bodo začeli      spraševati, koliko časa bo še trajalo.

To je le tisto najnujnejše, kar lahko uporabite že pri naslednjem nastopu.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.