Je bivanje v študentskem domu zate?

Male Student Working In Bedroom Of Campus Accommodation
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

V študentskih domovih vladajo določene navade in običaji.

Kot prvo gre za cenovno najugodnejšo ponudbo bivanja za študente. A cena seveda ni vse, kar vas zanima. Vas skrbi, kakšno je življenje v skupnosti, kako se vklopiti v nekatere skupne navade, glasno glasbo, stanovalce, si najti prijatelje? Zadeva le ni tako zapletena, kot se sliši. Dejstvo je le, da se je pred prihodom v študentski dom potrebno zavedati, da je bistveno prilagajanje do določene mere.

„CIMER, CIMRA“

Dobrega cimra žal ne pripelješ s seboj. Spoznaš ga šele v študentskem domu in na žalost ni zagotovitve, da je dober cimer. V večini primerov s cimrom postaneš pravi prijatelj. Skupaj počneta vse mogoče stvari in nikoli nisi sam. Seveda pa obstaja možnost, da sta s cimrom popolnoma različna karakterja in se nikakor, kljub prilagajanju, ne moreta ujeti. V tem primeru imaš pravico, da zaprosiš za premestitev. Če se zgodba ponovi, lahko za premestitev zaprosiš ponovno. Slej kot prej boš našel/a cimra, s katerim si bosta všeč.

ŽURI V ŠTUDENTSKIH DOMOVIH

Žuri v študentskih domovih so nekaj običajnega. Izkušnje študentov pravijo, da je vse odvisno od standarda in starosti domov. Nenapisano pravilo je nekako takšno, da se tiste najglasnejše in največje žurke dogajajo v starejših domovih. Nekateri študentje to pojasnjujejo z manjšim standardom, z razlogom, da je dom star in ga ni „škoda“ itd.

V družbah, ki so dobro povezane in se znajo prilagajati, se študentje velikokrat dogovorijo, da je potrebno spoštovati dejstvo, da se nekdo uči in ga takrat pustiti pri miru. Seveda se je o tem potrebno dogovoriti in se z obeh strani prilagoditi. Vedeti je treba, da danes ti potrebuješ mir, drug teden pa ga bo potreboval tvoj prijatelj. Seveda te bodo razposajeni prijatelji kljub temu kdaj pa kdaj zmotili pri učenju, a jim tega ne gre zameriti, če se le ne dogaja redno. Tako je pač življenje v skupnosti. Za tiste, ki kljub dobrim priložnostim za žur vseeno potrebujete več časa in tišine za učenje, priporočam novejše domove. V novejših domovih je standard višji. Lepa oprema, urejena kuhinja, sanitarije, sobe. Posledično se s standardom dviguje tudi cena. Je pa pri mlajših domovih znano, da jih imenujemo tudi tihi domovi, saj mora po 22. uri v domu vladati mir. Po 22. uri boš torej v takem domu živel v miru, še vedno pa velja, da je to življenje v skupnosti in je potrebno prilagajanje pri vseh stvareh. Potrebno se je prilagajati pri poslušanju glasbe, pri žuranju, pri učenju, pri skrbi za čistočo, hrano itd. Večina študentov je prijaznih in z njimi postanete pravi prijatelji, zato to ne bo tako težko.

KONEC TEDNA V ŠTUDENTSKEM DOMU

V Sloveniji večina študentov čez vikend odide domov. Le redki ostanejo, zato so vikendi v vseh domovih izredno mirni. Ta mir lahko izkoristite za učenje ali za uživanje ob tem, ko si vzamete čas zase in se ne rabite prilagajati vsem stvarem. Večina študentov odide domov zaradi majhnosti države. Ni jim potrebno potovati več ur do doma, kjer jih čez vikend mame razvajajo.

Življenje v študentskem domu ima torej prednosti in slabosti. Prednosti so cena, zabava, spoznavanje prijateljev, slabosti pa so nenehno prilagajanje, življenje brez zasebnosti, nemir med učenjem in podobno. Če si torej družaben človek in se znaš prilagajati, z bivanjem v študentskem domu ne boš imel težav. Veliko možnosti pa imaš tudi, da bo to obdobje lepo in boš spoznal pravega prijatelja.

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.