Kako se odločiti za pravi študij?

Se vam zdi odločitev za študij, ki vam ustreza, ena izmed težjih?

Vas zanima toliko stvari, da se ne morete odločiti za eno samo smer? Nasveti o pravilni izbiri študija, službe in ostalih stvareh, povezanih s študijem, dežujejo od mame, očeta, sestre, brata, vam pa še vedno ni nič lažje. Za pravilno odločitev o tem, kaj vam ustreza, se morate odločiti sami. Sami najbolje poznate svoje želje in občutke. Potrebno se je le malo zorganizirati pri premlevanju o odločitvah in se zavedati, da tudi napačna odločitev ne pomeni konca sveta. Marsikdo izbere napačno smer študija in žal je tako, da dokler te smeri ne izkusiš, enostavno ne veš, da ti sploh ne odgovarja. Zato le pogumno pri odločanju, če pride do napak, pa brez panike. Le odpravite jih.

 

ODLOČIŠ SE ZA NAPAČEN ŠTUDIJ IN KO ŽE ŠTUDIRAŠ UGOTOVIŠ, DA NI ZATE

To je pogost pojav pri študentih. Še posebej pri tistih, ki jih veseli več stvari. Med učenjem o določeni stvari pa ugotovijo, da jih to sploh ne zanima tako zelo, kot so mislili. Vsak pomisli na to, da je vse uničil, da bo nekaj let študiral nekaj, kar ga ne veseli, nato pa se še zaposlil v tej smeri, ki ga ne veseli. Izbira napačnega študija ni taka katastrofa. Tudi če se zmotite in že študirate, imate kar nekaj možnosti. Brez težav se lahko prepišete na drug študij ali pa vzporedno študirate še en študij. Tudi če študirate že dolgo in šele nato spoznate, da to ni za vas, se lahko potolažite, da to ni nič hudega. Današnji časi omogočajo že precej dodatnih izobraževanj in učenj, ki zadostujejo za zamenjavo smeri in posledično za zaposlitev v drugi smeri, kot ste študirali.

Seveda pa ti pravilna prva izbira študija prihrani veliko živcev, časa in denarja. Zato se vseeno maksimalno potrudi in na podlagi tega, kar rad/a počneš, izberi pravo smer študija. Najbolje je, da si na list papirja napišeš nekaj aktivnosti, ki jih najraje počneš. Potem izloči tiste, ki jih imaš rad/a, a misliš, da nisi najboljši/a v njih, ker jih počneš le iz veselja. Od preostalih s flomastrom podčrtaj le 2, v katerih si najboljši/a in jih počneš z lahkoto. K tema dvema pa pripiši možne poklice, pri katerih bi počel/a te stvari. Na podlagi teh poklicev se lažje odločiš, kateri študij jim ustreza. Izberi študij in se o njem pozanimaj pri vseh svojih prijateljih, starših. Vprašaj za mnenje, ali se strinjajo, da si dober/a v tem, da te to od malega veseli … Tukaj ti mnenja drugih lahko povedo veliko, a odločitev je tvoja.

Premisli tudi o tem, kje se vidiš čez 10 let. Zapri oči in sanjaj o svojem popolnem življenju. Kaj delaš, koliko zaslužiš, s kom delaš, v kakšnem delu uživaš. V sanjarjenju je veliko resničnih želja posameznika. Poskusi jih upoštevati pri odločitvi za študij in si sanje uresniči.

 

Tjaša Ruparčič 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.