Je poleti učinek izobraževanja res večji?

Na to vprašanje znajo odgovarjati predvsem izredni študenti, ki študij izvajajo poleg zaposlitve, ki jo imajo. Za njih je poletje vsekakor čas, ko niso pod velikim pritiskom kot recimo v drugih letnih časih.

V tem času si lahko privoščijo kakšen dan več dopusta in in se lahko skoncentrirano in v miru pripravljajo na študijske obveznosti. Razna podjetja, kjer so zaposleni odrasli študentje, poleti ne izvajajo kakšnih večjih ali zelo obširnih programov, kar pa je tudi glavni razlog študija poleti. Le stežka je zraven dela opravljati v popoldanskem času tudi študijske obveznosti. Kajti poleg učenja jih čakajo tudi predavanja, razne seminarske naloge in tako dalje. Prav zato pa se vse več izrednih oziroma odraslih študentov odloča za študij v poletnem času. V primerjavi z mladimi študenti, ki so željni poletja, morja in raznih zabav, se odrasli ljudje lažje zavedajo pomembnosti študija.

Če pogledamo iz finančnega vidika, vidimo, da vsak izredni študent mora plačati za šolanje. Cene izrednega študija pa se gibljejo okoli 2.000 evrov, prav tu pa najdemo še en razlog, zakaj se odrasli študntje učijo tudi v poletnem času!

Prav v nasprotju pa so redni študenti, se pravi mlada generacija študentov, v kateri nekateri delajo honorarna dela, nekatere pa financirajo predvsem starši. Za njih pomeni poletje čas za zbistritev glave oziroma čas, a zabavo. Le malo je mladih študentov, ko večino poletja preživijo za knjigami. Med nimi so seveda le tisti, kateri morajo v zadnjem roku narediti še kakšen ali nekaj izpitov, da izpolnijo pogoj za napredovanje v naslednji letnik. Vendar je tretji oziroma zadnji rok eden izmed najtežjih. To se zavedajo prav vsi študenti in zato, večina tistih, ki morajo opraviti še veliko izpitov v zadnjem roku, raje prestavijo za naslednje leto. Je to pravilno ali ne? Vsekakor bi morali študenti narediti vse, da bi jim mogoče v zadnjem roku uspelo opraviti študijske obveznosti, hkrati pa bi s tem dosegli napredovanje v naslednji letnik. Kajti vsi študnti se morajo zavedati, da s tem, ko padejo letnik, izgubijo eno leto študija! Kar pomeni, da v primerjavi, da študij po bolonjskem sistemu traja tri leta, izgubijo kar eno tretino študija v primerjavi s študentom, ki vestno opravlja svoje obveznosti. Če pa se v času poletja potrudijo in tudi če jim ne uspe, si lahko sami pri sebi rečejo: Vse sem dal od sebe, a mi na žalost ni uspelo!
Vsekakor je poletje čas največjih zabav, čas, ko si vsi lahko privoščimo nekaj oddihov toplote, morja, vendar vse je lepše, če imamo opravljene študijske obveznosti. Zato kar na delo, saj nas čakajo junijski izpitni roki!

Gašper Kržišnik

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.