Joan Baez jeseni v Ljubljani!

Ponedeljek, 13.oktober 2014, Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Po več kot 50 letih glasbene kariere Joan Baez še vedno izžareva strast do glasbe; pa naj bo to na koncertih ali albumih. In Joan Baez vedno je in bo vedno znova iskala prostor, kjer jo lahko slišimo.

 

Na začetku svoje kariere je bila Joan Baez folk pevka s čistim, ekspresivnim vokalom. S svojo iskrenostjo je kmalu postala simbol svoje generacije. Po lastnih besedah je imela samo dva velika hita: skladbi ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ in ‘Diamonds and Rust’, a pomembnejše od glasbe je zanjo vedno bilo sporočilo, ki ga lahko prenaša preko nje. In Joan Baez vse od svojih začetkov konsistentno prenaša sporočilo miru.

  

Ni jih veliko takšnih, kot je Joan Baez. Pri osemnajstih, leta 1959, je prvič nastopila na Newport Folk Festivalu (1959), repertoar pa je odražal drugačno senzibilnost od njenih vrstnikov. Osupljiv sopran in naraven vibrato sta skupaj odzvanjala nekakšno napetost v Joaninem petju, kar jo je razlikovalo mnogih drugih pevcev njene generacije.

Joan Baez je že od nekdaj gojila globoka čustva do folk glasbe. Leta 1960 je za založbo Vanguard posnela svoj prvi solo album in s pravo zmesjo tradicionalnih balad, bluesa, uspavank, kavbojskih napevov, etičnih folk melodij ter skladbami zasedb The Carter FamilyThe Weavers in WoodyjaGuthrieja hitro pridobila privržence v ZDA in širše. Med skladbami, ki jih je posnela za svoje prve albume, so bile: “House Of the Rising Sun” (theAnimals), “John Riley” (the Byrds), “Babe, I’m Gonna Leave You” (Led Zeppelin), “What Have They Done To the Rain” (the Searchers),“Jackaroe” (Grateful Dead) in “Long Black Veil” (the Band). S svojimi zgodnjimi posnetki je vpletla tradicionalne balade v jezik rock glasbe.

  

Leta 1963 je Joan Baez utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. In prav ta vez je zaznamovala folk glasbo v naslednjih dveh letih, Joan Baez pa je v tem času posnela tudi svoje verzije danes dobro poznanih Dylanovih skladb. Na njen tedanji repertoar pa je umeščala tudi skladbe sodobnih kantavtorjev, kot so Phil OchsRichard FarinaLeonard CohenTim HardinPaul Simon, kasneje še Jacques BrelLennon-McCartney,Johnny Cash in drugi.

  

Joan Baez velja za glasbeno silo z neprecenljivim vplivom

Martinom Luthrom KingomVaclavu Havlu je bila inspiracija za njegov boj za Češko republiko, prepevala je na prvi turneji Amnesty International, prepevala je o svobodi in državljanskih pravicah. Baezova je med drugim izpostavila gibanje za svobodo govora, se borila za pravice skupaj s Cesarjem Chavezom, organizirala odpor proti vietnamski vojni, 40 let kasneje je podprla Dixie Chicks za njihovo hrabrost pri protestiranju proti iraški vojni, leta 1993 je nastopila v obleganem Sarajevu.

  

Med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, se najde tudi, poleg mnogih nominacij, nagrada Grammy za življensko delo.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.