Jubilejna Ana Desetnica

Ljubljano je zavzel mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki letos praznuje 20. rojstni dan. Del prenovljene Slovenske ceste bodo do sobote napolnjevali številni poulični artisti, klovni, cirkusanti, žonglerji, vrvohodci, požiralci ognja, glasbeniki, provokatorji, plesalci ter igralci iz Slovenije in tujine.

 

Vseslovenska Ana Desetnica v jubilejnem letu poteka v 13 mestih od 24. junija do 8. julija. Pot je prejšnji teden začela na mariborskem Lentu, od koder se je razširila v Kranj, Ilirsko Bistrico, Novo mesto, Kočevje in Šmartno. Od danes do sobote pa bo norčije zganjala v Ljubljani ter obenem še v Šoštanju, Novi Gorici, Radovljici, Sežani, Krškem in Škofji Loki. V jubilejnem letu bo gostila 38 uličnih umetnikov oziroma umetniških skupin iz 15 držav, ki bodo uprizorili 41 različnih predstav in intervencij. V Ljubljani se bodo v okviru festivalskega programa zvrstili tudi drugi dogodki. Letos se nekoliko bolj osredotočajo na prestolnico in koncept dva obraza ulice. To je njihov tokratni slogan, da “potrdijo, da ulico oziroma običajni javni prostor s posegom spremenijo v prizorišče uličnega gledališča”.

 

Kot je letošnji koncept opisal Goro Osojnik v festivalskem katalogu, se je Ana Desetnica v vse bolj turistično oblegani Ljubljani, kjer se na vsakem vogalu nekaj dogaja, domislila, da lahko mestne ulice za nekaj časa spremeni v nekaj drugega – v območje gledališča, druženja, navezovanja stikov in ležernih pogovorov. “Verjame namreč, da ima lahko vsaka ulica dva obraza – tistega vsakodnevnega in slavnostnega; podobno kot mi ljudje,” je zapisal Osojnik, vodja Gledališča Ane Monro, ki poleg Ane Desetnice pripravlja še festival noči, druženja in ognjenih ambientov Ana Plamenita ter zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz.

 

Gledališče Ane Monro ulično umetnost povezuje s širšo kulturno sfero, turistično dejavnostjo in tudi z družbenim angažmajem. Lani se je z Ano Desetnico predstavilo v San Sebastianu, eni od dveh Evropskih prestolnic kulture 2016. Predstave je uprizorilo na mostu Kursaal v sklopu programa Crossing Bridges.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.