Nasveti ob začetku študija

Matura je zadaj, poletje pod nogami in študij pred vami! Katera so tista najslabša dejanja, ki se jim je med študentsko izkušnjo vredno izogniti, in kateri so tisti dogodki, ki jih ne smete zamuditi? Kaj je obvezno in kaj brezvezno, obdelamo v tem pregledu nasvetov izpod rok izkušenih študentov.

Lirično navdahnjenost na stran in konkretnemu naproti se lotimo koristnih nasvetov – nakladanja je danes veliko preveč. Pred vami so zbrane besede študentov višjih letnikov, ki bi si jih izrekli, če bi ponovno stopili v prvi letnik: »Ne bodi bedak …

 1. Opravljaj obštudijske dejavnosti, ki ti bodo pomagale pri dosegu želene službe! Sam študij je za sanjsko službo redko zadosti, potrebne so izkušnje. Vsa dela in aktivnosti, ki ti pomagajo do želene redne službe, čeprav so plačana 0,31 € na uro, so dobra in koristna dela! Prostovoljstvo, prakse, vajeništva, pripravništva, slabo plačana študentska dela itd., vse to je pot do uspeha mnogih, ki opravljajo delo, ki so si ga vedno želeli.
 2. Živi študentsko življenje! To pomeni dvoje: 
  • Živi, kjer študiraš. Začuti utrip mesta, ki ti daje znanje, igraj se igre, ki ti jih ponuja – najboljša zabava (najsibo težek žur v klubu ali pa samo druženje v parku) se zgodi, ko se zabavajo osebe, ki jih ne skrbi prevoz domov v oddaljen kraj, mesto odlično poznajo, so nasploh veliko skupaj in uživajo v svobodi. Vprašajte kogar koli, preselitev v mesto študija je ena najboljših odločitev v življenju. Neodvisnost, spoznavanje novih prijateljev, bližina fakultete in zabav so le nekateri glavni razlogi za pakiranje kovčkov od varnega zavetja domače hiše. Življenje stran od staršev je seveda dražje, a vsak strah je popolnoma odveč, saj se da preživeti že z dokaj malim številom ur študentskega dela.
  • Študiraj, druži se, delaj. Pri vrstnem redu pomembnosti teh treh dejavnosti je pomembno samo eno – da je delo na zadnjem mestu. Študent si, tvoja naloga je študij, in mlad si, tvoja naloga je, da se zabavaš in družiš. Ni slabše rešitve, kot če skozi študij živiš doma, cele dneve opravljaš študentsko delo, ki ti ne koristi pri tvoji želeni službi, na fakulteto in zabave pa zaradi utrujenosti prideš le občasno. Zatorej manj dela, več študentskega življenja!

   3. Ne pozabi pravil zabave! Nekatera izmed njih: ne imej blackouta od pitja, ampak če ga že imaš, se napij zraven dobrih prijateljev. Nadalje, ne bodi bedak, ne objavljaj pijanih prijateljev in sošolcev na splet! Kar se zgodi v Vegasu, ostane v Vegasu. Ne postavljajte drug drugemu ciljev, koliko naj kdo spije, cilj naj bo raje, koliko očarljivih deklet ali simpatičnih fantov bo v tem večeru deležnih tvoje družbe.

   4. Potuj! Zakaj? Nika: »Ker je velika verjetnost, da nikoli več ne bomo imeli toliko časa, kot ga imamo sedaj, velika verjetnost, da si nikoli več ne bomo s tako lahkoto jemali prosto od službe in bili pripravljeni varčevati na hostlih do te mere, da ‘rizkiraš’ tudi sobo brez tuša, da le privarčuješ (smeh). Bit takšnega potovanja je v tem, da na ta nizkoproračunski način bistveno bolj okusiš tujo državo in kulturo, spoznaš več ljudi, ker v sobi tako ali tako nočeš biti (smeh). S takšnim načinom potovanja bolje začutiš utrip tuje države, kot pa ga mogoče lahko iz hotelske sobe, ki ima sicer super vzmetnice in toplo vodo, manjkajo pa ji odbite pustolovščine hostlov. Ključna stvar je v tem, da v življenju hodiš izven ustaljenih poti, kajti najlepše se vedno skriva onkraj ugodja … In to nam je najlažje odkrivati sedaj.«

   5. Zapiskov se ne prodaja! Če nočeš deliti zapiskov, ker se ti to zdi nepravično do tvojega truda, imaš do tega vso pravico, ampak nikoli jih ne prodajaj! Znanje ni prodajalka ljubezni in ti nisi njen zvodnik, zlato pravilo študentov je solidarnost in tovarištvo. Seveda pa se je potrebno zavedati: če hočeš najvišji nivo znanja, ker ga želiš za svojo želeno zaposlitev, ga s tujimi zapiski ne boš dosegel.

   7. Osvoji znanstveni jezik! Prej se naučite pomenov besednega izrazoslovja znanstvenega sveta, prej bo nadaljnji študij mnogo lažji. Pustite ob strani tiste smešne osebke, ki namesto slovarja uporabljajo izraz ‘vokabular’ – ti z znanstvenim jezikom nimajo nič. Glavna lastnost pravih znanstvenih izrazov je predvsem natančnost – zadenejo točno določen pomen. Znanstveni jezik, kot najvišja oblika govorice znanja, je kot vsak drug – če ti je napol tuj, boš imel dvakrat več težav pri razumevanju pomena besedila. Torej gre za preprosto formulo: znanje snovi : 2 = težave pri razumevanju pomena besedila x 2. Zato priporočamo, da si sposodiš slovar ali enciklopedijo svojega področja, ki ti bosta povečala znanje na primerno raven, to pa bo naredilo snov dvakrat lažjo.

Za konec še dve razmišljanji, vredni pomnenja:

»Če bi šel še enkrat v prvi letnik, bi si rekel, da se z obremenjujočo preteklostjo ne ukvarjaj, vzemi, kar te je bodrilo, in pojdi naprej. Druga misel bi bila malo vezana na nogomet: včasih ni najboljša opcija ta, da sam zaključiš v neki situaciji. Dvigni glavo, poglej za trenutek naokoli in zagotovo se najde rešitev. Skozi študentska leta in nasploh v življenju je pomembno predvsem ostati odkrit. In se zavedati: karkoli narediš ali ne narediš, nekaj pomeni, glej, da bodo imele stvari pomen, kot si si ga resnično želel/a (nasmeh).«  (Jure)

»Če želiš imeti res dobro študentsko izkušnjo: deluj, beri, izobražuj se na področju, ki te res strastno zanima in prevzema, bodi odprt za poskušanje novih stvari, spoznavanje novih ljudi, pojdi na izmenjavo – po nove poglede, ideje, izkušnje in spomine, ne se ‘sekirat’ in obremenjevat’ in včasih tudi ‘prešpricaj’ kakšno predavanje zaradi žura.« (Tina)

 

Svoje nasvete so torej poleg podpisanega delili še Nika, Jure in Tina, ki jim zapisujem hvala! Bomo ‘poračunali’ z boni, hihi!

Rok Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.