Jubilejni 10. slovenski sejem izobraževanja in poklicev

26. in 27. januarja bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal jubilejni 10. sejem izobraževanja in poklicev Informativa, ki vsako leto točno dva tedna pred uradnimi informativnimi dnevi predstavi srednješolsko, višjestrokovno in visokošolsko izobraževanje, navdušuje za najrazličnejše poklice, predstavi možnosti za različne oblike dela, na voljo v Sloveniji in tujini, tokrat pa bo prvič tudi ponujala zaposlitve. Sočasno bo potekala 18. Arena mladih, ki bo navduševala predvsem s plesnimi delavnicami, popotovanji, glasbo, prehrano, modo in najrazličnejšimi aktivnostmi za mlade.

PREDINFORMATIVNI DAN ZA VSE GENERACIJE

Natanko dva tedna pred uradnimi informativnimi dnevi bo t. i. vseslovenski predinformativni dan predstavil nekaj več kot 250 izobraževalnih programov srednjih šol in gimnazij, šolskih centrov, višjih strokovnih šol, vseh štirih slovenskih univerz in nekaj tujih, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program v treh predavalnicah in na Informativinem forumu.

V Stekleni dvorani (C), natančneje na razstavnem prostoru Centra RS za poklicno izobraževanje (CPI), boste lahko spoznali poklice prek portala www.mojaizbira.si in igrali poker s poklicnimi kartami. CPI v okviru projekta Promocija poklicnega izobraževanja organizira različne aktivnosti, ki so atraktivne za učence in dijake. Eno izmed večjih aktivnosti je vsakoletna organizacija nacionalnega tekmovanja SloveniaSkills – tekmovanje za mlade strokovnjake v poklicnih spretnostih, ki se bo leta 2018 odvijalo ravno na Informativi. Mladi strokovnjaki, stari od 18 do 25 let, bodo tekmovali v sedmih panogah – aranžerstvu, cvetličarstvu, IKT, kamnoseštvu, mehatroniki, pohištvenem in stavbnem mizarstvu, zmagovalci nacionalnega tekmovanja pa se bodo udeležili prestižnega evropskega tekmovanja Euroskills, ki bo leta 2018 potekal v Budimpešti.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru projekta Promocija poklicnega izobraževanja v obdobju od 2016 do 2020.

MOŽNOST ZAPOSLITVE – MOJA PRVA ZAPOSLITEV

V letošnjem letu bo na Informativi prvič potekal projekt zaposlovanja mladih Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na dogodku lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev. Zaposlitve bodo ponujali Cosylab, d. o. o., Gostol – Gopan, d. o. o., Nova Gorica, Iscraemeco, d. d., Kolektor, Lidl Slovenija, d. o. o., k. d., LTH Castings, d. o. o., Smart Com, d. o. o., informacijski in komunikacijski sistemi in Slovenska vojska. Podjetja bodo ponujala zaposlitve s področij elektrotehnike in elektronike, IT-ja, proizvodnje, vodenja in svetovanja, gradbeništva, arhitekture, strojništva in metalurgije, fizike in drugih tehničnih področij, gostistva in turizma ter vojaškega usposabljanja.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Jubilejna 10. Informativa bo v svojem slogu postregla z bogatim izobraževalnim programom, tokrat v kar treh predavalnicah in na Informativinem forumu. Veliko predavalnico bo s celovito predstavitvijo zavzela Univerza v Ljubljani (UL), ki bo ponujala predavanja in predstavitve na temo priložnosti in s koristnimi informacijami usmerila bodoče dijake in študente. V Mali predavalnici bo večino časa predstavitve vodila Univerza na Primorskem (UP). Tako bo Fakulteta za management UP pripravila delavnico z LEGO kockami, kjer bodo bodoči študenti ugotavljali, kaj jim študij pomeni in kako se vidijo, ko ga zaključijo, Pedagoška fakulteta UP bo predstavila tehnike uspešnega učenja, Fakulteta za turistične vede pa pripravlja delavnico rabe virtualne resničnosti v turizmu. Predavalnica Galerija bo pričela z okroglo mizo Avstrijskega veleposlaništva na temo dualnega izobraževanja, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS bo nadaljeval z okroglo mizo z naslovom Na mladih gospodarstvo stoji, svojo predstavitev pa bodo imeli tudi Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS ), Skupnost ekonomskih, trgovskih in upravnih šol Slovenije, Inštitut za razvoj osebnostnih veščin zavod Kratos Ljubljana in številni drugi. Letošnji Informativin forum bo prostor številnih predstavitev, med drugim 2 okrogli mizi časopisne hiše Delo, kjer bodo predstavili poklic novinarja in blogerja/vlogerja, na drugi pa razkrivali razmere na trgu dela, kateri so poklici, po katerih delodajalci trenutno najbolj povprašujejo ter zakaj v čedalje več proizvodnih podjetjih zaposleni potrebujejo bele rokavice. Rdeči križ Slovenije bo prikazal temeljne postopke oživljanja, LV Prospects bo obiskovalce informiral o študiju v ZDA, ki je, kot ena izmed možnosti študija v tujini, med mladimi iz leta v leto bolj popularen.

EVROPSKI SOCIALNI SKLAD ZA MLADE

Evropski socialni sklad (ESS) je glavni instrument Evrope, ki podpira zaposlovanje, pomaga ljudem dobiti boljša delovna mesta in zagotavlja državljanom EU bolj poštene zaposlitvene možnosti. Deluje z vlaganjem v evropski človeški kapital – delavce, mlade in vse tiste, ki iščejo zaposlitev. Financiranje ESS izboljšuje možnosti za zaposlitev milijonov Evropejcev, zlasti tistih, ki težko najdejo delo. Pod skupnim imenovalcem Izberi svojo pot – programi Evropskega socialnega sklada za mlade in štipendije, bo tudi tokrat ESS mladim ponudil številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov. Kako, bodo mladi lahko praktično spoznali zanimive poklice, prisostvovali kemijskim poizkusom, se pogovarjali s študenti iz tujine, poskusili vdreti v sef in celo poleteli v vesolje. Po različnih poteh vas bo popeljala znana medijska »faca«, program na prosotoru bodo pripravljali Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politico, Javni štipendijski, razvojni, preživninski in invalidski sklad RS, Zavod za zaposlovanje RS ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

IZOBRAŽEVANJE IN ZAPOSLOVANJE V TUJINI

Park tujine bo v letošnjem letu gostil okoli 20 izobraževalnih institucij in tako predstavil možnosti izobraževanja in zaposlovanja v tujini. Sodelujejo tako veleposlaništva kot tudi srednje in višje šole, visoke šole, fakultete, univerze. Država partner letošnjega Parka tujine je Avstrija – Advantage Austria, predstavljali pa se bodo univerze Dubrovnik, Osijek, Zadar, Velika Gorica in Celovec, švicarska šola za hotelirstvo BHMS A. G. in turistična šola HTMI, Francoski inštitut v Sloveniji, LV Prospects bo predstavil študij v ZDA, Integral in Studiram Vani pa bosta ponudila vse potrebne informacije za izobraževanje v tujini.

SOČASNO ARENA MLADIH

Sočasno kot Informativa bo v Marmorni dvorani (B) Gospodarskega razstavišča potekala tudi Arena mladih, prireditev, ki predstavlja življenjski slog mladih in različne priložnosti za iskanje informacij in novih dogodivščin.  Pod geslom Aktiviraj se! bo Arena mladih poskrbela za promocijo aktivnega preživljanja prostega časa mladih. Vse pomembne informacije za mlade bodo podajale Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in Mladinski svet Slovenije, za kulturno in prostovoljsko udejstvovanje bosta na voljo mreža L’MIT, Študentski svet stanovalcev in prostovoljna organizacija Slovenska Filantropija. Za aktivna popotovanja bodo poskrbele Slovenske železnice, Kompas Young in Collegium, za finančno neodvisnost bosta poskrbela Adecco in E-študentski servis. V okviru Arene mladih bo Gaming.si pripravi tudi tekmovanje v video igri Fifa. Ogledali si boste lahko tudi Najlepši park v Ljubljani, ki ga pod okriljem Javnega holdinga Ljubljana pripravlja Mestna občina Ljubljana. Lahko boste sedli v senco v Knjižnici pod krošnjami, se zabavali z Mrežo mladinskih centrov Ljubljana, našli kakšno kulturno prireditev zase v Mestnem gledališču ljubljanskem ali Slovenskem mladinskem gledališču, športali skupaj z Športom Ljubljana in še in še. Mladi bodo na različnih prostorih pridobili še številne nasvete o ličenju, zdravi in športni prehrani, potekale bodo hip hop delavnice, pestro dogajanje pa se bo odvijalo na Areninem odru, ki bo gostil ambasadorje Arene mladih – the Artifex, Nipke, Trjaka in Challe Salle, smejali pa so bomo skupaj s Klemnom Bučanom in Martino Ipša.

Vstop na Informativo in Areno mladih je brezplačen. Več na www.informativa.si in www.dobimo.se.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.