K novim zmagam naproti

Začelo se je novo študijsko leto in z njim predavanja, izpiti, vaje … Spet bo treba poprijeti in vse svoje moči usmeriti v učenje. A na to se moramo pripraviti.

Ni pa samo učenje, učenje. Treba si je najti čas tudi za naše hobije, rekreacijo in druge stvari. Porazdelite svoj čas, si naredite plan, da boste uspešno začeli in tudi končali novo študijsko leto.

Koncentracija je pomembna
Koncentracija pri učenju predstavlja mnogo študentom velik problem. Zato je še kako pomembno, da se učimo spočiti in predvsem, da si znamo med učenjem vzeti odmor. Že tako ali tako je težko vzdrževati pozornost več ur skupaj, če pa pozornost še težje vzdržuješ kot ostali, pa so odmori nujni. Priporoča se, da se na pol ure ali uro naredi 5 ali 10 minut odmora. Hkrati pa odmor izkoristi za prehranjevanje, pitje ali sprehod, ki bo sprostil telo in duha ter možganom omogočil počitek ter kisik. Psihologi so mnenja, če imamo težave s koncentracijo, da je pomembna določena rutina – npr. učim se vedno na istem prostoru in približno ob enakem času itd.

Ne pozabi na spanje
Morda na začetku še res ne bo toliko učenja, a ko se bo začelo, ko bodo pred teboj gore gradiva, ki ga boš moral naštudirati, ne pozabi na zadostno količino spanja (vsaj 7 ur na noč) in na zadostno količino sprostitve ter rekreacije. Pomanjkanje obojega zniža koncentracijo in motivacijo za učenje zaradi utrujenosti ali zaradi nemira, ki je lahko posledica telesne pasivnosti. Optimalna količina rekreacije naj bi bila (minimalno) trikrat tedensko.

Zdrava prehrana
Vsekakor pa ne smeš pozabiti tudi na hrano, ki ti bo dala moč, energijo – na zdravo hrano! Sadje, zelenjava, oreščki ipd. te lahko napolnijo z energijo, kar pride pri učenju še kako prav.

“Začetek študijskega leta je priložnost za obračun s samim seboj. Vsak študent si lahko postavi vprašanje, katere vrline in znanja mu še manjkajo, da bo postal dober na področju svojega poklica. Tako si lahko postavi notranje cilje, ki so veliko bolj motivacijski kot zunanji cilji v obliki študijskih obveznosti. Seveda je treba tudi te opraviti, a pomembno je najti nekaj, kar posameznika vleče v lepih in težkih trenutkih, da iz sebe iztisne kar največ.” mag. Gvido Cigale, univ. dipl. psih.

Želim vam uspešen začetek novega študijskega leta. Naj te na izpitih spremlja znanje in kanček sreče. Srečno!

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.