Pokojninsko reformo naj bi plačevali mladi?

Pokojninsko reformo naj bi plačevali mladi?

Glede na izračune Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki kažejo na to, da naj bi država v zadnjem desetletju popuščala interesom kapitala in s tem oškodovala pokojninsko blagajno. Zato Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) izraža zaskrbljenost tudi zaradi položaja slovenskih študentov, ki bodo kmalu postali »plačniki« v pokojninsko vrečo brez dna.

ZSSS razkriva razloge za trenutno predlagano pokojninsko reformo, ki slonijo na odpustkih gospodarstvu, in naj bi v obdobju od leta 1995 do 2008 nanesli za 6,5 milijarde evrov. Sredstva, ki so bila prepuščena gospodarstvu za namen povečevanja konkurenčnosti in inovativnosti, kar bi posledično pozitivno povečalo tudi odpiranje novih delovnih mest za mlade diplomante. Vendar pa se mora sedaj zaradi zgrešene politike razvoja v zadnjem desetletju iz davkoplačevalskega denarja letno iz proračuna zagotoviti dodatno milijardo evrov zaradi izpada sredstev v pokojninski blagajni. Namesto da bi se sredstva namenila za pospešeno vlaganje v konkurenčnost, inovativnost in posledično zaposlovanju mladih, se mlade odrinja iz trga dela, starejši naj bi delali dlje, hkrati pa naj bi bili mladi tisti, ki bodo reševali luknjo v pokojninski blagajni povzročeno z »odpustki« kapitalu.

Rezultat namernega popuščanja nadzora države nad gospodarstvom in neodgovornim ter nesposobnim vodenjem politike pokojninskega zavarovanja se kaže v krčenju pravic in podaljševanju delovne dobe. Ob tem se postavlja pomembno vprašanje o verodostojnosti vladne politike glede izjav, da mladi ostajajo prioriteta in vrednota slovenske družbe. Toliko bolj je neznosno tudi dejstvo, da se je ravno mlade, predvsem študente, popolnoma izključilo iz procesa odločanja o pokojninski reformi. Mladi danes niso zadovoljivo seznanjeni z vsemi spremembami, nimajo možnosti poglobljenega in pravega dialoga. Za takšne spremembe kot je pokojninska reforma je potrebno imeti več časa, saj mora država tudi na področju obremenitve in stroškov dela ustvarjati pogoje, da se lahko poveča zaposljivost mladih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.