Kaj dogaja? Evropska prestolnica mladih Maribor 2013!

Oblekli smo drogove, se učili o konfliktu kot darilu, odprli info točko za mlade hazarderje in še in še. Aprila pa je čas za ESN in Youngle.

Aktivni na vseh področjih

Program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 zapolnjujejo aktivnosti, ki so del neformalnega izobraževanja in vodijo v odpiranje priložnosti mladih za oblikovanje prihodnosti na vseh področjih življenja. V soustvarjanje programa so vključene mladinske organizacije, ki že izvajajo vrsto zanimivih projektov. KDMC IndiJanez je v akciji programa Kikiriki! v mrzlih dneh branjevkam na tržnici postregel s toplim čajem, sivino mestnega jedra je popestril s „pletenimi grafiti“, v sklopu programa Sobivamo! krepil solidarnost z akcijo „Bonton na avtobusu“, s programom Posluh! pa je pogledal v svet gluhih.

MISC Infopeka nas je popeljala na sprehod „Po mariborskih dvoriščih“, prav tako nas je poučila o pomenu participacije v družbenem in političnem življenju ter o možnostih mladih, da izražamo svoja stališča in prepričanja. Center eksperimentov Maribor je gostil maraton-ijo „eksperimentof“, Univerzitetna športna zveza Maribor je že „zagnala“ projekt MBajk – vzpostavljena bo mreža kolesarskih info točk, kjer si bodo lahko prebivalci in obiskovalci Maribora brezplačno izposodili kolesa. V sklopu programa Ne zakockaj svoje prihodnosti, ki ga izvaja Zavod Etnika, je zaživela info točka za mlade hazarderje, ki informira, izobražuje ter osvešča o tveganjih igranja iger na srečo ter o negativnih posledicah za posameznika, njegove bližnje in celotno družbo, ko hazardiranje uide izpod nadzora.

 

Več informacij o prihajajočih dogodkih in programu EPM Maribor 2013 na www.mb2013.si ali sledite dogajanju na Facebook strani http://www.facebook.com/mb2013si.

 

Smo za mobilnost

Vsako leto poteka goreč boj, katera sekcija Erasmus student networka (ESN) bo imela priložnost gostiti letno generalno skupščino, saj je le-ta najpomembnejši in največji mednarodni dogodek ESN mreže ter hkrati njeno najvišje odločevalno telo. Formalnih srečanj in neformalnih delavnic, predavanj in druženj ter promocij mobilnosti na lokalni in nacionalni ravni se skupno udeleži več kot 600 mladih iz cele Evrope. Na zadnji generalni skupščini v Granadi je za ta časten naziv kandidiral ESN Maribor in kljub veliki konkurenci Milana in Dunaja, kandidaturo tudi dobil. Tako Študentsko društvo Erasmus pri Univerzi v Mariboru (ESN Maribor) v okviru EPM Maribor 2013 med 11. in 15. aprilom 2013 organizira največjo mednarodno mladinsko konferenco, ki je bila kadar koli prirejena v Sloveniji.

 

Youngle Day

Ko bo v Mariboru prisotnih več kot 600 mladih iz celotne Evrope, se bo v sklopu AGM konference 12. aprila 2013 na tehniških fakultetah Univerze v Mariboru odvil tudi Dan priložnosti ali Youngle Day. Na kariernem sejmu se bo predstavilo 25 podjetij iz Slovenije in Avstrije, sodelovala bodo tudi društva in projekti, katerih primarna funkcija je zagotavljanje praks za študente in diplomante v Sloveniji in tujini. Na Uni-marketu, največjem tovrstnem univerzitetnem sejmu v Sloveniji, se bo predstavilo kar 423 univerz iz Evrope. Dneva priložnosti se bo udeležilo okoli 3000 udeležencev iz celotne Slovenije, pridružite se tudi vi. Po zaključenem kariernem sejmu in Uni-marketu, se lahko vsak priključi še veliki paradi po centru Maribora ter tako skupaj simbolično zakoraka v boljšo prihodnost.

 

Anja Turk

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.