Kaj dogaja, nova raja?

Potem ko je sedlo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) zasedla nova ekipa, smo preverili, kateri so njihovi prvi koraki k uresničitvi ciljev, ki so si jih zadali.

Novo vodstvo s predsednikom Tomažem Černetom na čelu zaseda prestol največje entitete Študentske organizacije Slovenije že dober poldrugi mesec. Černe, ki je na predsedniškem stolčku zamenjal Boruta Kozana, takole opisuje prve tedne vladanja: “Po izvolitvi je bilo najprej potrebno narediti primopredaje, prevzeti posle, nastaviti sistem dela in izbrati sodelavce, ki bodo delovali na posameznih področjih. Temu delu bi jaz rekel tehnični del.” Tehnični del je tako poskrbel za skoraj popolno prenovo kadra, ki se standardno spremeni ob menjavi študentske vlade.
Novi (stari) obrazi
Ožjo ekipo novega predsednika z ministri, ki jo je v začetku decembra lanskega leta potrdil Študentski zbor, sestavljajo še trije pomočniki, ki si jih je izbral Černe. To so Nina Gržinič, Matevž Caserman in Branko Kralj. Ministrov je pet. S Teološke fakultete prihajata dva, in sicer bo delo ministra za študijsko problematiko naslednji dve leti opravljal Primož Lukežič, na resorju za socialo in zdravstvo pa bo ministroval David Božič. Resor za obštudijske dejavnosti je v rokah Primoža Kadunca, študenta Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, medtem ko se bo z mednarodnim sodelovanjem ukvarjal Miha Veršnjak s Fakultete za matematiko in fiziko. Minister z največjo podporo Študentskega zbora, Dominik Zupančič (prejel je 40 glasov za in samo 3 proti), sicer študent Ekonomske fakultete, vodi resor za Študentske organizacije visokošolskih zavodov (ŠOVZ). Večina ministrov je že delovala na lastnih visokošolskih zavodih, Zupančič pa je bil pomočnik prejšnjega ministra za ŠOVZ. Prav tako ostajajo pri koritu študentske organiziranosti nekateri izkušeni obrazi. Borut Kozan, prejšnji predsednik ŠOU, bo tako odslej član četvorke svetovalcev predsednika, ki jo sestavljajo še Mark Boris Andrijanič (bivši predsednik študentske skupine SAS), Jernej Buzeti (zdajšnji predsednik SAS) in Neža Pristov. Predstavnik ŠOU v Ljubljani v predsedstvu ŠOS pa je odslej Urban Dejak, ki je v mandatnem obdobju prejšnjega predsedstva ŠOU ministroval resorju za obštudijske dejavnosti.
Elektronizacija poslovanja in Študentski tolar
Med številnimi poudarki programa dela novega predsedstva ŠOU v naslednjem dveletnem obdobju, kjer izstopajo izgradnja študijskega centra, ustanovitev fundacije Študentski tolar in elektronizacija poslovanja med resorjem za ŠOVZ ter posameznimi ŠOVZ-ji, naj bi slednja, kljub temu, da nekateri niso verjeli v njeno pripravo in izvedbo, začela delovati že januarja tega leta. “Pri vsebinskem delu smo pripravili in v Študentskem zboru sprejeli Pravilnik o elektronskem poslovanju ŠOVZ-jev, ki omogoča elektronizacijo poslovanja med ŠOVZ-ji in resorjem, ter tako že izpolnili del svojega programa o elektronizaciji in debirokratizaciji,” pojasnjuje Černe novo pridobitev, ki naj bi precej olajšala poslovanje ŠOVZ-jev in pomenila postopno odpravo birokracije. Še eno pomembno pridobitev naj bi predstavljala novoustanovljena fundacija Študentski tolar, pri kateri gre za nepovratno denarno pomoč študentom v socialni stiski. Na ŠOU se pripravljajo na razpis, ki bo predvidoma objavljen v začetku januarja. “To je zelo velika zadeva, ki nam je uspela,” zagotavlja novi predsednik, ki je z ekipo začel pripravljati tudi proračun za leto 2007, ki pa se kljub lanskim bojaznim o zmanjšanju denarnih sredstev študentskim organizacijam naj ne bi zmanjšal.

Tadej Buzeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.