Kaj sem?

Stara sem 26 let. V obdobju absolventa sem začela opravljati strokovno prakso, pri kateri sem dobila mentorico, malo starejšo od sebe. Delovno sva se zelo ujeli, pogovarjati sva se začeli tudi osebne stvari in se počasi družiti. Ne gre mi v glavo, zakaj vedno več razmišljam o njej. Tudi fantaziram o njej občasno. Vendar je to mogoče posledica dobrega ujemanja na čustvenem in intelektualnem nivoju in posledica, ker sem večino svojega življenja samska. Prebrala sem veliko o homoseksualnih nagnjenjih, vendar se v tem ne najdem. Je prvič, kar mi je všeč ženska, vendar tudi resnega tipa še nisem imela. Ne vem ali do zdaj sploh nisem intenzivno razmišljala o tem, ali si priznala, kajti pri 26ih letih se mi zdi, da bi bilo to področje osebnosti že lahko oblikovano. Ne mislim se zapletati z njo, ker mislim, da sem straight in tudi moje predstave o življenju so take, da vidim ob sebi moškega, družino…, vendar se ob njej dobro počutim in tudi z njene strani čutim več kot morda samo prijateljstvo. Kako ugotoviti, kaj sem?

Tadeja


Področje spolne usmerjenosti je pod vplivom nekaterih ideologij in njihove dediščine oziroma oklepanja njihove pravilnosti še zmeraj eno takih, na katerem ni možno podajati jasnih in enoznačnih odgovorov. Tudi trenutno prepričanje veliko razlagalcev “normalnega” razvoja spolne usmerjenosti predstavlja heteroseksualno zvezo kot tisto, ki kaže na doseženo zrelost osebnosti in zaključen osebnostni razvoj ob zaključku mladostniškega obdobja. Prevzemanje istospolne socialne vloge in vedenja, ki je s tem povezano, velja za razvojno nalogo, ki je vezana na obdobje mladostništva. V skladu s tem se na pragu odraslosti presenetljivo sprašuješ, kakšna je tvoja spolna usmerjenost. Na drugi strani vse več ugotovitev priča v prid razlagam o spolni identiteti in spolnem vedenju kot o spreminjajočih se razsežnostih pri posamezniku, v kontekstu nekih trenutnih življenjskih okoliščin. V skladu s tem ni nujno, da si istospolno usmerjena, ko te privlači ena oseba, s katero imaš odnos, kot si ga opisala.

Kako lahko torej ugotoviš, kakšna je tvoja spolna usmerjenost? Vprašanje je težko in do odgovora nanj se ne boš dokopala iz danes na jutri. V prvi vrsti je potrebno odgovoriti na dve ključni vprašanji. Prvič, kaj bi zate pomenila ugotovitev o istospolni usmerjenosti. Ali gre za kaj več kot zgolj to, da se razblini tvoja predstava o možu in družini ob sebi? In na drugi strani, koliko je zate sprejemljiva ideja o tem, da si lahko istospolno usmerjena? Tvoja predstava o sebi in svoji vlogi v odnosih z drugimi ljudmi je v tvojih letih že oblikovana in spolna usmerjenost je povezana z njimi. Njeno vprašanje pomeni spremembe na drugih področjih tvojega življenja, lahko tudi korenitejši premik v oblikovanju tvojih življenjskih ciljev. Dokončni odgovor o tem, kaj si, pa lahko še dolgo ostane na ravni občutka ravnanja v skladu s tem, kar je v tebi in v čemer se prepoznavaš. Če boš začutila, da je ljubezenski odnos z žensko tisto, kar prepoznavaš kot sebi lastno, boš vedela.

Glede prebiranja ugotovitev v zvezi s homoseksualnimi nagnjenji je potrebno upoštevati, da so bodisi izpeljana iz nekih statističnih (množičnih) kazalcev in gre torej za posplošitve bodisi za specifične primere nekih posameznikov. Oboje nista nujno najboljša načina, v katerih se boš zmogla prepoznati, je pa eden od najbolj “naravnih”, tj. poskus prepoznavanja, kako se je s podobno težavo soočal nekdo drug. Sistema, ko bi lahko deloval po principu neke diagnostike, npr. ker se pri meni kažejo ti in ti simptomi, imam tako in tako stanje, v tem primeru ni. Loti se odkrivanja plasti in slednjič boš prišla do tistih, ki so v tvoji situaciji osrednjega pomena.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.