Kako do štipendije?

Mnogim dijakom in študentom lahko pri načrtovanju in izvajanju kariernih možnosti pomagajo kadrovske in republiške štipendije, ki jih vsako leto razpišejo Republiški zavodi za zaposlovanje.

Razpisi za kadrovske štipendije, ki so v Sloveniji praviloma javno objavljeni marca, znotraj Republiškega zavoda za zaposlovanje in jih podeljujejo podjetja ter Vlada Republike Slovenije za potrebe  delovanja državnih institucij, s štipendistom preko kadrovske službe podeljevalca štipendije, sklenejo pogodbo, ki štipendistu takoj po končanem študijskem obdobju omogoča zaposlitev.

Republiške štipendije, ki so razpisane v vseh javnih srednjih, višjih in visokošolskih zavodih, so namenjene predvsem tistim, katerih prejemek na družinskega člana ne presega 130 odstotkov zajamčene plače, ki v letu 2018 znaša 638 EUR neto za polni delovni čas.

Poleg republiških štipendij, so na prehodu iz osnovne v srednjo šolo lahko podeljene Zoisove štipendije za nadarjenost, katerih podeljevanje je odvisno od rezultatov generacijskega preverjanja intelektualnih sposobnosti, oziroma rezultatov republiških testov.

Poleg navedenih obstajajo v Republiki Sloveniji tudi štipendije zasebnih in javnih fundacij, katerih kriterije je mogoče pridobiti iz njihovih spletnih naslovov. Poleg naštetih, ki so usmerjene k štipendiranju posameznikov znotraj Slovenije, države Italija, Avstrija, Velika Britanija, Nemčija in ZDA ponujajo štipendije za študij v tujini različnih študijskih smeri, predvsem na drugi in tretji bolonjski stopnji.

Prav tako so ponujene možnosti sofinanciranja poletnih šol Utrechtske mreže v Bologni in Gradcu.

Več informacij o možnostih in kriterijih ter prijavnih rokih za posamezne štipendije lahko najdete na spodnjih povezavah:

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. 

http://www.sklad-kadri.si/si/stipendije/kadrovske-stipendije/

Ustanova dr. Antona Trstenjaka

https://trstenjak.net/index.php/razpisi.html

Slovenska znanstvena fundacija

http://www.u-szf.si/razpis-stipendij-slovenskim-doktorandom-in-mladim-doktorjem-znanosti-iz-svetovne-federacije-znanstvenikov-nacionalnega-programa/

Ustanova lokalna razvojna fundacija za Pomurje

http://www.lrf-pomurje.si/domov/

Univerza v Ljubljani. Priložnosti v tujini.

https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/priloznosti_v_tujini/

Prejšnji članekNavdihujoči cross-over spektakel ponovno v Ljubljani
Naslednji članekŽelite prebrati dobro knjigo, pa vam zmanjkuje časa? Posezite po avdio knjigah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.