Želite prebrati dobro knjigo, pa vam zmanjkuje časa? Posezite po avdio knjigah.

Bi si radi po napornem izpitnem obdobju prebrali dobro knjigo tudi za dušo, vendar ne morete, ker začnete s študentskim delom ali imate druge obveznosti? Ali bi pa samo uživali ob dopustu na plaži brez, da držite knjigo v roki? Rešitev so avdio knjige.

Če imate med službo ali na javnem prevozu možnost, da lahko nosite slušalke, oziroma, da lahko poslušate avto radio na poti, lahko še vedno uživate v dobri knjigi. V večini primerov berejo, oziroma zgodbo pripovedujejo izkušeni bralci, ki nam pričarajo tako vzdušje, da v knjigi resnično lahko uživamo. Mnogokrat bo knjigo prebiral kar avtor sam ali pa kakšna druga znana osebnost, katere glas nam je domač. V določenih knjigah je dodana tudi dramatizacija z zvoki v ozadju, kar izpade tako, kot bi nam nekdo opisoval film, ki samo slišimo. V nadaljevanju vam bom predstavil nekaj knjig iz osebnega izbora.

 

1. Celotna zbirka Harry Potter knjig (J.K. Rowling)

Od prve knjige, ki je dolga nekaj manj kot 9 ur pa do zadnje, ki traja skoraj 21 ur, boste imeli občutek, da Harry-ja spremljate v realnem času. Verjamem, da vas je že večina prebrala vse knjige, toda velja se preizkusiti avdio verzijo, ki jo pripoveduje angleški igralec, pisatelj, intelektualec, mojster komedije in jezika, Stephen Fry. Verjetno najbolj posrečena kombinacija knjige in bralca, na kar sem jih sam naletel.

 

2. Children of Hurin (J.R.R. Tolkien)

Če že niste brali Gospodarja prstanov in Hobita, ste po vsej verjetnosti gledali vsaj filme in poznate Srednji svet. Knjiga je postavljena nekako šest tisoč let pred zgodbo o Prstanu in Frodu, v čas ko je vladal še mogočni in zlobni Morgoth, prvi Temni Lord. Zgodbo nam pripoveduje Christopher Lee, ki je igral v filmih Gospodar Prstanov. In ob poslušanju imamo občutek, da smo nekje v Isengardskih vrtovih, kjer nam prastare pripovedke o Prvi dobi sveta pripoveduje sam Saruman.

Obvezno za vse Tolkienove fane.

 

3. Apollo 8: The Thrilling Story of the First Mission to the Moon (Jeffrey Kluger)

Po naključju sem naletel na to knjigo in bil prijetno presenečen. Spremlja življenje Franka Bormana, Jima Lovella in Willa Andersa ter njihovo pot do ene najpomembnejših misij človeštva v vesolju. Vsi poznamo posadko in zgodbo Apolla 11 in prve korake Armstronga na Luni. Mlajše generacije pa ne vemo veliko o nesreči Apolla 1, ali o izjemni misiji Apolla 8, ko je človeška posadka prvič zapustila zemljino orbito in krožila okoli Lune. Knjiga se na trenutke bere, oziroma posluša kot triler.

Zadnji dve poglavji vključujeta tudi intervju s Frankom Bormanom in pa originalne zvočne radijske posnetke med posadko in Houstonom.

4. Casino Royale (Ian Fleming)

Verjetno ni treba opisovati kdo je tajni agent 007, James Bond. Prva izmed celotne zbirke knjig, ki jih prav tako najdete v zvočnem zapisu. Če ste pogledali film, se vam ne bo težko vživeti v ta akcijski triler. Dobimo tudi boljši vpogled v Bondovo glavo, ki ga pri filmih ne dobimo. Zavedati se pa moramo, da je knjiga izšla leta 1953 in gentlemanski Bond, ki ga poznamo iz filmov, deluje na trenutke precej seksistično za današnji čas.

 

5. Astrophysics for People in a Hurry  (Neil deGrasse Tyson)

Astrofizika za ljudi, ki se jim mudi, je knjiga za vse tiste, ki bi radi vedeli več o našem vesolju in kako deluje. “Znanstvenik za ljudi” Tyson, zna predstaviti kompleksne znanstvene metode o našem vesolju na laičen in razumljiv način. Tyson svojo knjigo bere sam in kdor je že poslušal kakšno njegovo lekcijo ali debato na spletu ve, da je izjemno energična osebnost in s svojim humorjem poslušalca vedno pritegne. Knjiga je na voljo brezplačno na YouTubu.

To je le nekaj meni všečnih knjig za pokušino, z malo brskanja po spletu pa boste zagotovo našli tudi nekaj zase. Veliko se jih da z malo truda dobiti tudi zastonj. Treba je vedeti, da so te knjige vse v angleščini, ker v slovenskem jeziku nimamo še nekega velikega nabora. V slovenščini najdete nekaj naslovov na aplikaciji za mobilne telefone, tukaj: Audiobook

A

Prejšnji članekKako do štipendije?
Naslednji članekŠtudentsko delo kot odskočna deska za gradnjo kariere

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.