Kako izbrati študij in kaj vse pri izbiri upoštevati?

Odločitev o nadaljnjem šolanju je vse prej kot lahka in enostavna.

Od tega je v veliki meri odvisna vaša nadaljnja poklicna pot, vstop na trg dela, način življenja in še kaj. Zato se je pred odločitvijo za določen študijski program treba dobro pozanimati, vsestransko preveriti in si pridobiti čim več koristnih informacij.

 Dobra samoocena

Kot prvo se je treba najprej vprašati, kaj sploh želite in narediti nekakšno samooceno o tem, kaj vas zanima, osrečuje, katere so vaše vrednote itd. Pomembne so vaše lastnosti, sposobnosti, potrebe in motivi ter slog življenja.

Za samooceno si lahko pomagate z vprašanji kot npr.:

Kaj radi počnete v prostem času?

Kaj vas v življenju zanima?

V čem ste dobri in boljši do drugih? 

Pri katerih predmetih dosegate dobre ocene brez posebnega truda?

Česa ste se naučili pri svojih dejavnostih in konjičkih?

Pri čem ste spretni?

Kaj vam je v življenju pomembno?

Kaj vam je v karieri/pri delu najbolj pomembno?

Kakšni so vaši cilji?

Kako si predstavljate svoje delo?

 

Temeljito se pozanimajte o programih

Nato se je treba temeljito pozanimati o vsebinah, zahtevah in značilnostih študijskih programov, ki vas zanimajo. To dosežete s podrobnim pregledom programov. Udeležite se predstavitev študijskih programov na informativnih dnevih. Po potrebi glede nejasnosti zastavite vprašanja na kraju samem. Na ta način boste poleg koristnih informacij ujeli tudi vsakdanji utrip življenja na fakulteti.

Povprašajte tiste, ki so že ali še obiskujejo ta program. Pogovorite se tudi s starši. Obrnete se lahko na Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) in Karierne centre po Sloveniji. V pomoč so vam lahko karierni svetovalci na fakultetah, učitelji, strokovni delavci na srednjih šolah in drugi.

 

Pomembna je zaposljivost

Čeprav je pomembno, da se odločite za študij tistega, kar vas zanima, je vseeno treba upoštevati tudi, kako je z zaposljivostjo diplomantov po dokončanju študija. Strokovnjaki pravijo, da moramo med željami in zaposljivostjo najti neko pravo ravnovesje: če nas neko področje ne zanima, bomo morali v študij vložiti veliko več dela kot tisti, ki uživa v tej tematiki.

Najbolj uspešni na trgu dela so po raziskavah tisti, ki znajo v danem trenutku dobro uporabiti in prodati svojo kombinacijo znanj, pa tudi veščin in izkušenj, in to ne glede na področje dela.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.