Najbolj iskani in zaposljivi poklici

Povpraševanje na trgu dela se v današnjem času zelo hitro spreminja.

Hočeš ali nočeš se je temu treba prilagajati. Nemogoče je z gotovostjo trditi, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj perspektivni, saj se delovna mesta in s tem povpraševanje na trgu dela zelo hitro spreminja. Nove tehnologije ustvarjajo nove poklice. Zato je toliko bolj pomembno, da se pred izbiro študija odločite za program, ki ima vsaj trenutno neke možnosti za zaposlitev.

 

Eno so podatki Zavoda za zaposlovanje

Glede na poklicno izobrazbo so po podatkih Zavoda za zaposlovanje najbolj iskani poklici varilci, vozniki, zidarji, ključavničarji, elektromonterji, kuharji in natakarji. Na višji zahtevnostni ravni pa so to poklici informacijske in komunikacije tehnologije (IKT), programerji, inženirji strojništva in elektrotehnike.

 

Obetavni so poklici v negi in zdravstvu

Po napovedih ameriškega Urada za delo najhitreje naraščajo potrebe po poklicih, ki so povezani z zdravstvenim varstvom in nego. To je povezano z dejstvom, da se prebivalstvo vse bolj stara. Še posebej velika porast bo na področju osebne pomoči in nege. Napovedujejo tudi precejšnjo rast povpraševanja po visokošolskih profesorjih in, zanimivo, poklicnih voznikih tovornih vozil.

 

Pa v Sloveniji?

Razmere na slovenskem trgu dela kažejo trenutno veliko ponudbo kadrov družboslovnih usmeritev. Glede na dolgo trajajočo porast vpisa na družboslovne smeri in izražene potrebe gospodarstva je največji primanjkljaj med poklici naravoslovno-tehniških usmeritev. Slovenija ima v primerjavi z Evropo še vedno nižjo stopnjo zaposlitev v storitvenem sektorju. To se sicer spreminja, bo pa ta trend v prihodnosti še izrazitejši.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.