Kako izbrati študij v tujini?

Pri izbiri študija v tujini imate na voljo dobrih 1.500 izobraževalnih programov.

Zaradi tega podatka vam seveda ni potrebno skrbeti, ali boste našli kaj primernega zase. Možnosti je veliko in vsakdo lahko najde primeren študijski program zase. Vse je odvisno seveda od vaših lastnih ambicij in želj.

 

Pomemben je cilj

Da nad izbiro programa ne bi bili razočarani, morate najprej sami sebi odgovoriti na vprašanje o tem, kakšen cilj želite doseči s tem programom v tujini. Če želite študirati in potovati, izberite program v okolju z odličnimi potovalnimi destinacijami, želite govoriti drug, nov tuj jezik, potem izberite program, ki poteka v jeziku, ki ga še ne poznate in se tako prisilite, da se ga naučite. Pomembno je tudi, da program, ki ga izberete, ustreza vašim ambicijam. Programa seveda ne morete izbrati samo zato, ker je v bližini odlične destinacije za odhod na plažo. Prilagodite ga svojim ambicijam in dosedanji izobrazbi. Razmislite tudi, kako lahko znanje, ki ga boste pridobili, uporabite v domači državi. Še ena pomembna stvar pri izbiri programa v tujini je vaša samostojnost. Vse tuje fakultete nimajo programa, ki nudi pomoč tujim študentom. To pomeni, da tak program ni za tiste, ki niso popolnoma samostojni in iznajdljivi. Druge tuje fakultete pa imajo na voljo pomoč študentom in že znana tutorstva, ki potekajo tudi pri nas. Če potrebujete nekaj pomoči, torej izberite program, ki to omogoča. Pri izbiri programa bodite pozorni na to, da vam nudi dovolj znanja in izkušenj, ki jih boste kasneje lahko dejansko uporabili. Dobro je, da je program odprte narave, da se v njegovem sklopu spoznavate tako z domačini na fakulteti kot tudi z domačini izven nje. Nekaterim je zaradi lažjega razumevanja in učenja pomembno, da v razredu ni preveč študentov, taki izberite programe z manj študenti.

 

Odločitev o tem kaj boste odšli študirati, je ravno tako pomembna

Pri tej odločitvi bodite ravno tako pozorni na svoje želje. Vam bolj ustreza majhno mesto, veliko mesto, mestni vrvež, vaška domačnost, zapletenost jezika, več narodnosti, ena narodnost, želite spoznati določeno kulturo dežele itd. Svoje želje je potrebno upoštevati pri izbiri programa v tujini. Značilno pa je, da je v velikih mestih več različnih programov, več možnosti za spoznavanje novih stvari, več priložnosti na področju socialnih stikov itd. Manjša mesta pa ponujajo manj priložnosti in izbire programov, a so bolj nagnjena k tradiciji in navadam, kar ustreza študentom, ki si želijo spoznavati določeno tradicijo in jim vrvež velikih mest ne ustreza.

Kdaj in koliko časa boste ostali v tujini, je vaša odločitev. Lahko se odločite, da odidete v tujino takoj po srednji šoli. Lahko pa študirate v domači državi in v tujino odidete le na podiplomski študij. Odločitev o času trajanja izobraževanja v tujini je vaša. Vedeti pa morate, da dlje ko si nabirate različne izkušnje v tujini, več znanja boste imeli in bolj samostojni boste postali. Znanja in izkušenj ni nikoli dovolj, zato si jih naberite čim več.

 

 

 

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.