Kako ne zapravljati časa?

Napišite stvari, ki se vam zdijo najpomembnejše – kaj zares želite početi, s katerimi ljudmi želite biti, kje želite preživeti čim več svojega časa.

Zabeležite primeren termin v prihodnjem tednu, ko boste nekaj od tega resnično naredili. Naj bo to vaš spored najbolj pomembnih tedenskih dejavnosti. Prilagodite jim vse druge naloge in njihove termine.

 

Potem napišite dejavnosti, ki niso usodne za vaše blagostanje, vendar vam jemljejo veliko časa. Premislite, ali je možno skrajšati ali izločiti te dejavnosti brez neprijetnih posledic za vas. Ljudje delajo določene stvari samodejno in niti ne opazijo, da niso nujne. V vašem primeru je to lahko opazovanje izložbe brez namena, da bi kar koli kupili, klepetanje s kolegi pred kavnim avtomatom ali telefonski pogovori o trivialnih temah.

 

Nekateri čas zapravljajo s pregledovanjem objav znancev na družbenem omrežju ali z vztrajnim spremljanjem naporne TV-oddaje, ker jim je neprijetno priznati, da so vse predhodne epizode gledali zaman. Želite si zmanjšati zapravljanje časa z brezkoristnimi dejavnostmi in narediti prostor za tisto, kar vas navdihuje in izpolnjuje. Ne bodite čustveni glede nepotrebnih stvari le zato, ker ste jih navajeni početi. Še lažje se boste navadili na dobre stvari, ko vam postanejo dostopne zaradi boljšega upravljanja s časom.

 

Prevetrite dnevni urnik

Zdaj preidite k čiščenju dnevnega urnika. Ugotovite, katere od številnih dejavnosti bi lahko spremenili, da bi pridobili nekaj časa. Na primer, ali lahko opravite nekaj ločenih opravkov zunaj stanovanja drugega za drugim, tako da vam ne bo treba večkrat oditi in se vračati? Isto velja za sestanke, predvsem zasebne, na katere imate več vpliva. Trije zaporedni dogovori, po možnosti v bližini, so bolj ekonomični od treh dogovorov v treh različnih dnevih.

 

Veliko časa izgubljamo tudi za ‘online’ dejavnosti, ki pri velikem številu ljudi izzivajo določeno vrsto odvisnosti. Ali lahko določite en ali dva termina za pregledovanje in pisanje elektronske pošte, namesto da to delate po malem ves dan? In ko ste pri e-pošti, prihranite še malo časa, tako da boste dolžino vsakega sporočila skrajšali na pet do šest vrstic.

 

Če uporabljate družbena omrežja, naredite kot z elektronsko pošto: preglejte jih enkrat ali dvakrat na dan in opravite, kar ste nameravali, ‘v kosu’. Tako si razvrstite tudi odhodne telefonske klice in omejite njihovo trajanje. Neverjetno veliko besed in časa (in denarja!) gre v nič zaradi nesmiselnega telefoniranja.

Če vam uspe časovno organizirati sorodne dejavnosti po skupinah, boste ustvarili večje bloke prostega časa v preostalih delih dneva. In ti večji bloki vam bodo prinesli več razpoložljivega prostora za ukvarjanje s stvarmi, ki jih imate radi.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.