Kako (o)hraniti spomin

Spomín je sposobnost organizma, da lahko ohrani in kasneje obnovi podatke.

Vsakdo se lahko sreča s težavami s koncentracijo in spominom, in to ne glede na starost, kajti na spomin poleg dednosti in nekaterih bolezni vplivajo tudi neustrezna prehrana, kajenje in premalo telesne dejavnosti.

Kako lahko sami pripomoremo k boljšemu spominu;

PRAVA PREHRANA;

Jajca veljajo za enega od najboljših virov holina oziroma vitamina B8, ki ohranja prožnost možganske celične membrane, zato prispeva k hitrejšemu prehodu misli, s tem pa pospešuje razvoj možganov. Vitamini iz skupine B, ki vplivajo na spomin, so B6, B12 in folna kislina (B9). Vsebujejo jih temnozelena listnata zelenjava, brokoli, beluši, melone, por, črni fižol in soji ter druge stročnice. Uživaj čim več rib in ribjega olja, saj vsebujejo maščobe, ki so enake tistim v možganih, ki so že sicer zgrajeni iz 60 odstotkov maščob. Najpomembnejše so maščobe omega 3, njihovi najboljši viri pa so losos, tuna, sardina ter laneno in bučno seme. Pomanjkanje teh maščob povzroča težave s spominom in tudi depresijo,

 

PIJ VELIKO VODE;

 Kri namreč sestavlja več kot 80 odstotkov vode, ki prenaša hranila v možgane in iz njih odnaša strupe. Če naj možgani poskrbijo za največjo možno zbranost, morajo biti dobro hidrirani. Na dan potrebujemo liter vode na 25 kilogramov telesne teže, pri ukvarjanju s telesno dejavnostjo pa še veliko več.

 

IZOGIBAJ SE (PREVELIKI KOLIČINI) ALKOHOLA, GAZIRANIM PIJAČAM , SLADKORJU, NASIČENIM MAŠČOBAM IN CIGARETAM;

Vsa ta živila namreč povzročajo nihanje ravni glukoze v krvi, zaradi česar smo razdraženi, zaspani, utrujeni in počasni. Poskrbimo tudi, da se ne prenajedamo.

 

REDNA TELESNA VADBA:

Le ta  znižuje raven stresnega hormona kortizola, ki krči del možganov, odgovoren za spomin in učenje. Raziskave kažejo, da telesna vadba ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo in demenco, gibati pa se je treba trikrat na teden po 45 minut

 

TRENIRAJ MOŽGANČKE:

Učenje novih jezikov, ali kakšnih novih spretnosti so vsekakor dobrodošle za možgančke in spomin. Odlično pa je tudi reševanje križank.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.