Poklic: Aranžer

Vseveč je novih poklicev, s tem pa se starejši poklici pozabljajo/ opuščajo. Eden od takih je tudi aranžer.

Predvidena izobrazba;

Za   opravljanje svojega dela moraš pridobiti znanja na srednji šoli, ki   izobražuje za pridobitev strokovnega naziva aranžer, na šoli za oblikovanje   ali na ustrezni fakulteti (arhitektura, oblikovanje, druge likovne smeri).

 

Opis dela;

V prodajalnah aranžer svetuje poslovodjem in prodajalcem, kako razporediti prodajno blago, da bi bilo bolj opazno in mikavnejše za kupce. Pri tem uporablja razne pripomočke, kot so fotografije, napisi, dekorativni elementi ipd.

Poleg svetovanja in predlaganja kako naj neka stvar dokončno izgleda, oblikuje in izdela cene izdelkov , oblikuje letake, plakate, oglase, transparente, prodajne kataloge, embalažo. Sodeluje s službo za marketing ali s službo za pospeševanje prodaje pri usklajenem načrtovanju propagandnih akcij, sodeluje z mediji, s tiskarnami in fotografskimi studii…

Znanja in spretnosti

Aranžer mora biti izredno iznajdljiv in dober organizator, saj mora dostikrat v najkrajšem roku najti rešitev in jo tudi uresničiti. Biti mora zelo spretnih rok pri delu, kot je skiciranje, risanje, aranžiranje blaga, izdelovanje maket in rekvizitov za aranžiranje. Znati mora rokovati z raznimi orodji, biti mora telesno zdrav, saj se delo opravlja sede, stoje, na višini, v odprtih in zaprtih prostorih ter pri različnih temperaturnih spremembah.

Razmere za delo

Aranžer dela sede, stoje, kleče, v pripognjenem ali iztegnjenem položaju. Največkrat delo opravlja v dnevnem času, včasih pa tudi ponoči, ob nedeljah in praznikih. Med delom je lahko izpostavljen vročini, mrazu ali celo padavinam. Včasih se ne more izogniti stresnim situacijam, predvsem zaradi kratkih rokov, ki so mu na voljo. Zato mora biti zbran in dobro organiziran. Kdaj pa kdaj mora prenašati težja bremena, se vzpenjati po lestvi ali pa se plaziti v majhnih in ozkih razstavnih prostorih. Lahko je v stiku z električno napeljavo, saj na razstavnih površinah usmerja svetlobna telesa.

Več informacij o tem poklicu lahko dobite na: Društvu aranžerjev, Novi trg 2, 1000 Ljubljana

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.