Kako utripa družba?

Dogodki TEDx bodo letos prvič navduševali tudi v slovenskem akademskem okolju. Utrip družbe bodo študenti začutili že 22. maja 2012 na TEDxFDV.

 

Mnogi izmed nas preživljamo veliko prostega časa v iskanju novih znanj na različnih dogodkih in konferencah. Včasih pa se vprašamo, ali sta ena ali dve zanimivi in uporabni ideji resnično vredni ure in pol našega časa. Verjetno so podobno razmišljali tudi ustanovitelji neprofitne organizacije TED, ki so začeli svojemu poslanstvu širjenja idej slediti že daljnega leta 1984. S skupnimi močmi in polni entuziazma so oblikovali konferenco TED, ki na enem mestu in v krajšem času ponudi obiskovalcem raznolike in zanimive ideje, v obliki kratkih 10 do 18 minut trajajočih govorov. V skoraj 30 letih so gostili ogromno priznanih in navdušujočih govorcev, kot so Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Ngozi Okonjo-Iweala in drugi. Ker pa za znanje in nove ideje ne želijo prikrajšati tistih, ki se konference ne morejo udeležiti, vse govore objavijo na www.ted.com.

 

TED je navdušil mnoge posameznike po vsem svetu, zato je v duhu širjenja idej nastal tudi TEDx, kjer x pomeni neodvisno organiziran dogodek TED. V zadnjih letih so dogodki TEDx praktično obnoreli večino sveta, tudi Slovenijo. Letos smo bili priča že štirim: navduševali so celodnevni TEDxMaribor, TEDxBled z 12 mladimi govorci iz 9 držav, TEDxLjubljana, kjer smo v živo spremljali tudi TEDxChange iz Berlina, ter TEDxGimB na Gimnaziji Bežigrad. Če se želite navdušiti in spoznati slovenske dogodke TEDx, si lahko ogledate videoposnetke preteklih govorov, ki so objavljeni na njihovih spletnih straneh.

 

Pred poletjem nas čaka še prvi TEDx v slovenskem akademskem okolju – TEDxFDV. Odvijal se bo 22. maja od 18. do 20. ure na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Študente in druge ljubitelje svežih idej bodo na TEDxFDV navduševali zanimivi posamezniki, ki bodo z različnih vidikov razkrili utrip družbe, krovno temo dogodka. Mojca Markizeti, strastna zagovornica trajnostnega razvoja in antidiskriminacije, bo izpostavila pomembnost aktivnega državljanstva. Viljem Gogala bo spregovoril o umiku iz družbe in o svojih spoznanjih med 10 leti romanja. Arhitekt Sašo Jovanovič bo delil idejo o prostorih intenzivne komunikacije, analitik Marko Grobelnik pa bo govoril o tem, kako prepeljati informacije čez meje jezika. Simona Lampe bo razkrila nekoliko nenavadno, a predvsem strastno življenjsko odločitev, saj se je iz bančnice prelevila v modno oblikovalko, najbolj poznano po projektu Reciklirane. Svojo strast bo predstavil tudi Luka Stanovnik, kreativni režiser in snemalec, ki ne pozna meja. Idejo o boljši družbi bo z udeleženci TEDxFDV delil Črt Podlogar, zmagovalec študentskega natečaja za govorca na TEDxFDV.

 

Prijave na TEDxFDV so že v polnem teku, a mogoče se najde še kakšno prosto mesto. Poiščite jih na www.tedxfdv.com, Facebooku in Twitterju ter začutite utrip družbe.

 

Teja Rajšp,

Študentska sekcija Slovenskega društva za odnose z javnostmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.