Na kaj je treba biti pozoren na potovanju in pred njim?

Da bi bilo neprijetnosti čim manj, se je potrebno na potovanje dobro pripraviti. Koliko časa pred potovanjem naj bi se priprave začele, je odvisno od trajanja potovanja, destinacije ter vaših izkušenj.

Na kaj je treba biti pozoren pred potovanjem?

 

Preden se odpraviš na pot, je dobro o državi, v katero potuješ, čimveč vedeti. Turistični vodniki so polni informacij o zgodovini, znamenitostih, nevarnostih, običajih, kulturi, restavracijah, prenočiščih itd. Na razpolago je ogromno vodnikov, težko je reči, kateri je boljši. Sam uporabljam Lonely Planet, drugi so še: The Rough Guide, Let,s Go, Insight Guide, Eyewitness Travel Guides, Explorer, Nelles Guides, Svetovni popotnik, Mesto na dlani in Mali vodniki.

Veliko je držav, ki zahtevajo vizum. Vizum pridobiš na veleposlaništvu države, v katero potuješ. Več informacij o veleposlaništvih dobiš na spletni strani www.mzz.gov.si. Vizume za nekatere države lahko pridobite v Sloveniji, za nekatere je potrebno tudi čez mejo. Za plačilo vam seveda vizum lahko uredijo tudi v turističnih agencijah. Postopoma se uveljavlja tudi spletna pridobitev vizuma.

Poskrbeti je potrebno za primerno plačilno sredstvo. Denar je na potovanju pomembna zadeva. Prevladuje »plastični denar«, to so bančne kartice, s katerimi lahko plačujemo ali dvigamo denar na bankomatih. Če si številke ne morete zapomniti, si jo zapišite ter shranite drugje kot samo kartico. Uporabni so tudi potovalni čeki, ki jih dobite v primeru izgube ali kraje povrnjene.

Obvezno zdravstveno zavarovanje omogoča uveljavljanje brezplačnega nujnega zdravljenja v nekaterih tujih državah, s katerimi je Slovenija podpisala konvencijo. V državah, s katerimi Slovenija še ni sklenila sporazuma, mora zavarovanec sam plačati stroške zdravljenja, na ZZZS pa mu kasneje povrnejo stroške v višini povprečnih stroškov istih storitev v Sloveniji. Priporočljivo je tudi dodatno nezgodno zavarovanje za čas potovanja. Prepričajte se, kaj vam dodatno zavarovanje zagotavlja.

Preverite, če je za državo, v katero potujete, obvezno oz. priporočljivo preventivno cepljenje. Pred potovanjem v tujino naj bi se vedno posvetovali v ambulanti za potnike o cepljenjih in zaščiti z zdravili. Tam se je priporočljivo oglasiti vsaj mesec dni pred potovanjem. Preden se odpravite na pot, skrbno izberite svojo priročno potovalno lekarno.

Pred odhodom na potovanje fotokopirajte potni list in vse pomembne dokumente (vize, vozovnice, kartice, zavarovalno polico) ter fotokopije nosite ločeno od originalov. Kopije imate lahko shranjene tudi na svojem mailu. Pred odhodom vedno preverite veljavnost potnega lista, za obisk bolj odročnih držav mora veljati vsaj še 6 mesecev od vstopa v državo.

Na kaj je treba biti pozoren na samem potovanju?

 

Redno si umivajte roke, še posebej, če ste se dotikali zelo umazanih površin. Ko to ni mogoče, pazite, da umazanija z vaših rok ne pride v stik s tistim, kar boste zaužili. (Danes so zelo praktična in nadvse uporabna majhna dezinfekcijska sredstva oz. potovalna razkužila.)

Izogibajte se stikom z bolniki, okuženimi z nalezljivimi boleznimi. Če boste v njihovi bližini, jim ne prihajajte preblizu. Ne pijte neprekuhane ali nerazkužene vode, mleka in drugih pijač. Kadar ne dobite original zaprte ustekleničene vode in nimate možnosti za kuhanje, vodo klorirajte ali jodirajte z jodovo tinkturo ali zrnci klora.

Jejte samo hrano, ki je sveže kuhana oz. pečena in je še topla. Pri sadju in zelenjavi naj velja, da je v redu tisto, kar lahko sami olupite ali ostrgate. Ne jejte sumljivega sladoleda ter svežega sira.

Krajam in ropom se je mogoče z malo pazljivosti povečini izogniti. Težje se bo izogniti prevaram in zvijačam, ki jih nam, nič hudega slutečim popotnikom, zviteži uprizarjajo na vseh koncih sveta. Načinov, kako izpeljati nekaj denarja iz naivneževega žepa, je nešteto. Zato pazljivo!

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.