Kako vzljubiti zajtrke?

Si tudi ti eden/ ena izmed tistih, ki si zjutraj ne privoščiš (najpomembnejšega obroka dneva)- zajtrka?

Misliš, da je kava z mlekom na poti do službe primeren zajtrk? Še enkrat pomisli! Ljudje, ki se izogibajo zajtrku, čez dan običajno zaužijejo več kalorij in posledično hitreje pridobivajo odvečne kilograme.

Poleg tega, da se boš zaradi zajtrka lažje zbral/a in ti ne bo zadišal že prvi piškot, ki se ti bo nasmihal s sodelavkine mize, boš zaradi zajtrka pri vseh obrokih lažje porabila vse, kar boš zaužila: “Ko poješ zajtrk, zaženeš svojo presnovo in tako je telesu lažje proizvajati več energije in posledično tudi porabiti več kalorij. Telo čez noč porablja določena hranila (beljakovine in maščobe) za obnovo celic tkiv in mišic.

Če porabljenih hranil zjutraj ne nadomestimo, telesu močno otežujemo soočanje z jutranjimi aktivnostmi in ga silimo k ‘vožnji brez goriva’. Prej ali slej ‘nočni post’ seveda prekinemo, a ponavadi popolnoma nepremišljeno in to s kakšnim umetnim izgovorom za ‘pravo hrano’.”

 

Najboljši zajtrki

Najboljši zajtrki so obroki z veliko vlakninami, kot so zelenjava, sadje in polnozrnata žita, ki počasi sproščajo energijo in ponujajo obilico hranil. Zaradi njih boš sita celo jutro, možgani pa bodo delali na najvišji ravni. Hrana z veliko vlakninami spravi tvoje prebavne mišice v delo. Vlaknine so kot fitnes za tvoje prebavne organe, nikakor pa ne smeš zanemariti tudi kakovostnih beljakovin in maščob.

 

Preizkusi naslednje idealne kombinacije:

  1. ovseni kosmiči z gozdnimi sadeži (zamrznjenimi), jogurtom in mandlji
  2. polnozrnati opečenec s skuto (z drobnjakom) ali mocarelo, rezinami paradižnika in avokadom
  3. grški jogurt z orehi in borovnicami
  4. pečeni jajci na maslu, rezina polnovrednega opečenca, premazanega z naravnim arašidovim namazom, grenivka
  5. jajčna omleta z bučkami, korenčkom in ribanim ovčjim sirom
  6. jajčna omleta s svežo špinačo in jabolki

 “Ne maram zajtrkov!”

Nisi navdušen/a nad opečencem ali kosmiči? Če zjutraj zaužiješ nekaj zdravega, je vseeno, če to ni tradicionalna hrana za zajtrk, morda ti bolj odgovarja t. i. slan zajtrk – poskusi tortiljo s piščancem in veliko zelenjave ali pečena jajca na čebuli z rezino ekološkega sira ali kakšnim koščkom piščančjih prsi.

“Nisem jutranja ptica!”

Ni toliko pomembno, da zajtrk zaužiješ, takoj ko si vstala, pomembneje je, da poješ nekaj pametnega v prvih dveh urah od takrat, ko si vstala. Če ti zmanj­kuje časa, imej na mizi škatlo s kosmiči, v predalu pa simpatično skledico. S seboj vzemi še drobne sadeže (maline, jagode, borovnice, ribez, slive, robide) in jih grizljaj, medtem ko si pripravljaš zajtrk.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.