Uporaba superračunalništva

V bolgarski prestolnici Sofiji je ta teden potekala prva evro-kitajska konferenca o superračunalništvu (HPC), pod pokroviteljstvom mednarodne organizacije PRACE. Organizatorji si želijo doseči močnejšo povezovanje med Evropo in Kitajsko, posebej v smislu tesnejšega sodelovanja pri strokovnem, tehnološkem in strateškem načrtovanju in razvoju tega področja.

 

Namen dogodka pa je tudi doseči skupno razumevanje izzivov in priložnosti, ki jih ta tehnologija omogoča na področju znanstvenega raziskovanja ter predvsem z vidika industrijske konkurenčnosti in inovacijskega potenciala.

 

V zadnjih letih je namreč bilo veliko poudarka prav na uporabi HPC v znanstvenem okolju, kjer si dostop do enega superračunalnika deli tudi več tisoč uporabnikov posamezne univerze ali univerzitetne mreže. Po drugi strani pa je Podjetij, ki bi bila tako velika, da bi lahko sama vzpostavljala in izrabljala tovrstne kapacitete, relativno malo.

 

Zato se je razprava na konferenci dotikala dveh vsebinskih vprašanj – kako skupaj voditi razvoj tega področja in kako usmerjati ter omogočati uporabo HPC v industrijskih okoljih na način, ki bo omogočal kakovostni preskok v delu raziskovalnih oddelkov manjših, srednjih in velikih podjetij.

 

Prav slednji izziv se v pomembni meri navezuje na Slovenijo, bolj natančno na Fakulteto za strojništvo UL in njene partnerje kot je podjetje Arctur iz Nove Gorice. Direktor Arcturja, g. Tomi Ilijaš je bil govornik na dogodku, kjer je predstavil načrte za bistveno povečanje dostopnosti do HPC resursov za mala in srednja podjetja, ki tvorijo čez 90 % podjetij v Evropi.

 

Poudaril je, da je pomembno postaviti fokus tudi na gospodarsko izrabo HPC. Pri tem danes ni več izziv tehnologija, saj je računalništvo v oblaku, skupaj s hitrim internetom, omogočilo preprosto deljenje oziroma najem superračunalniških kapacitet. Glavni izziv je ozavestiti podjetja o prednostih in jim pomagati z različnimi računalniškimi, razvojnimi in poslovnimi znanji, da spremenijo svoj način dela.

 

Prednosti v razvojnem času in kvaliteti rezultatov so izjemne. Med odličnimi dokazi na tem področju najdemo imena kot so Pipistrel, ki razumejo in izrabljajo prednosti superračunalništva v oblaku za doseganje razvojnega preboja.

 

“Vprašanje ali uporabljaš superračunalnik bo kmalu podobno kot vprašanje ali uporabljaš internet. Zato danes močno vlagamo v prihodnost in želimo skupaj s partnerji prevzeti primat na tem področju. Pred kratkim smo podpisali sporazum o sodelovanju z vodilnim kitajskim superračunalniškim dobaviteljem INSPUR, s katerim nameravamo vzpostaviti sodoben superračunalniški center na Goriškem” dodaja g. Ilijaš.

 

Sprememba v miselnosti mora seveda priti tudi s strani akademskega okolja. Fakulteta za strojništvo UL v tem smislu igra pomembno vlogo, saj kot članica evropske mreže PRACE ima nalogo, da ustvarja spodbudne pogoje za oprijem HPC v gospodarstvu in izobraževanju. Zato poleg partnerstev s podjetji kot je Arctur, na fakulteti vlagajo številne napore v popularizacijo tega področja v družbi ter izobraževanje mladih strokovnjakov za delo v HPC okoljih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.