KAKO ZAČETI VARČEVATI, KDAJ ZAČETI IN KJE VARČEVATI

Kdaj začeti varčevati in investirati:
Odgovor na to je: TAKOJ, ko je to mogoče. Prej v mladosti boste začeli, večje možnosti boste imeli. Največkrat tisto prelomnico, ko začnemo bolj resno razmišljati o nabiranju prihrankov, predstavlja prvi redni dohodek, dandanes pa si nekateri že v času študija služite denar s priložnostnimi deli in se prav tako odločate za varčevanje.

Kako začeti:
Še preden začnete, pa je treba vedeti, kako začeti in kam vlagati težko privarčevane zneske, zato se je smiselno naučiti osnov. Veliko je literature, revij, časopisov, spletnih strani, ki obravnavajo tematiko investiranja. Z nekaj znanja se boste lažje prebijali skozi obilico podatkov in informacij.
Najpomembneje je, da si najprej postavite cilje in časovne okvirje varčevanja, ki bodo ustrezali vašemu finančnemu profilu. Nato napravite investicijski načrt, ob tem pa upoštevajte vaše premoženjsko stanje ter predvsem nagnjenost k tveganju. Sprejemanje tveganja je pomebno pri določitvi profila posameznika, saj se tako določi investicijska politika; torej, ali je za vas primeren depozit na banki ali morda delniška naložba.

Kje varčevati in investirati:
Ni preprostega odgovora na to vprašanje. Najprej si morate zastaviti svoje finančne cilje. Kaj želite doseči in v kakšnem času? Koliko tveganja dopuščate? Brez jasnega razumevanja vaših želja, potreb in potencialnih problemov ne morete vedeti, kako in kam investirati. Ena najpomembnejših odločitev, ki jih lahko sprejmete za svoje finančno življenje, je odločitev, da se boste resnično naučili razumeti različne vrste investicij ter kakšni so njihovi donosi in potencialna tveganja. Ker so finance pomembno področje v življenju in odločajo tudi o tem, koliko veselja oziroma skrbi boste imeli v prihodnosti, se prepričajte, da vam svetujejo najboljši ljudje s tega področja.

Po določitvi vašega naložbenega cilja ter določitvi vašega naložbenega profila in sprejeti odločitvi o stopnji tveganja, se lahko vprašate, kam z denarjem. Gre za razmerje med depoziti, obveznicami, delnicami, skladi, zavarovanji …, razpršitev je dobrodošla.

Treba se je zavedati, da večje, kot je tveganje, večji je lahko dobiček ali izguba. Visokemu tveganju se izognemo z dolgoročno naložbo, saj so dolgoletni trendi delniških indeksov praviloma obrnjeni v pozitivno smer. Tudi z mesečnimi zneski se da privarčevati zavidljivo visoke zneske. Vsakdo mora sam sprejeti odločitev o stopnji tveganja, ki jo želi sprejeti. Jasno je, da bodo višji donosi možni samo ob višjem tveganju. Strokovnjaki po večini svetujejo mlajšim večjo izpostavljenost do delnic, ker si praviloma lahko privoščijo več tveganja, saj imajo na razpolago več časa.

Oblike varčevanja:
– Bančno varčevanje
– Obveznice
– Življenjska in druga zavarovanja
– Vzajemni skladi ter indeksni skladi (ETF)
– Delnice
– Zlato
– Drugi bolj tvegani produkti (certifikati, opcije …)

Katere oblike varčevanja so za vas najprimernejše, boste morali ugotoviti sami.

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.