KAKŠNA JE MOJA SAMOPODOBA?

Samopodoba je je nekakšen temelj dojemanja sebe in sveta okrog nas. Je slika, v kateri vidimo sebe. Zanimivo pa je, da je naša slika o nas samih velikokrat popolnoma drugačna od slike, ki jo v nas vidijo drugi!

Se vam je že zgodilo, da vas je nekdo pohvalil, da ste prikupnega videza, da ste lepi, vi pa menite o sebi, da niste prav nič posebnega, da ste morda celo grdi?

Se vam je že zgodilo, da ste v službi razmišljali o neki dobri ideji in jo povedali sodelavki, na sestanku pa jo je ta sodelavka predstavila kot svojo, vi pa si niste upali ugovarjati in reči, da je ideja pravzaprav vaša?

Se vam je že kdaj zgodilo, da niste rekli NE nekomu, ki vas je prosil za uslugo, čeprav se vam ni ljubilo, niti niste imeli časa, da bi obljubljeno opravili. Pa vendar ste pogoltnili cmok, rekli DA in naredili to uslugo, zanjo pa ste morali žrtvovati svoj prosti čas?

Ljudje vidimo sebe velikokrat drugače, kot nas vidijo drugi. Največkrat vidimo sebe kot slabše, grše, manj sposobne (z redkimi izjemami, ki gredo v drugo skrajnost) in se trudimo, da bi te svoje pomanjkljivosti prikrili. Trudimo se pa tako, da želimo vsem ugoditi, ustreči, da ne rečemo NE, da se ne znamo postaviti uase, za svoje pravice, da nam nalagajo preveč dela v službi…

Kako pa naj vem, ali je moja samopodba dobra ali ne?

Če bi imeli dobro samopodobo, bi dobro opravili svoje delo in se ne bi kaj dosti ozirali na to, kaj si bodo o vas mislili drugi. Verjeli bi v svoje sposobnosti in upali bi si jasno in glasno izraziti svoje mnenje, sprejemali pa bi tudi mnenja drugih. Znali bi sočutno prisluhniti drugim, znali bi se postaviti v njihovo kožo in znali bi postavljati meje. Znali bi reči tudi ne. Če bi se vam kaj sfižilo, ne bi bilo konec sveta, temveč bi napako sprejeli kot priložnost za učenje, si popihali rane, vstali in nadaljevali svojo pot.

Če vas zanima, kako ugotoviti, kakšna je vasa samopodoba, se pridružite brezplačnemu webinarju, ki bo 25.2.2015 ob 20h. Prijavite se lahko na strani http://sasaeinsiedler.si/.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.