Kakšni so stroški študija?

Povprečni mesečni strošek za študij v Sloveniji je po ugotovitvah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) 565 evrov. Med največje stroške sodijo šolnine, predvsem za izredni študij, vse pogosteje pa tudi plačevanje izvedbe določenih programov. V zadnjih nekaj letih so se mesečni stroški za študij zvišali za več kot sto evrov.

 

Po podatkih ŠOS, ki je v okviru mednarodne raziskave Evroštudent za pristojno ministrstvo poleti 2013 izvedla anketiranje, so bili povprečni stroški študenta, povezani izključno s študijem, 98 evrov (vpisnine in študijsko gradivo). Pri tem so morali 275 evrov študenti pokriti sami (prevoz, prehrana, komunikacije, zavarovanje). Dodatno so za njih stroške krili tudi starši, skrbniki ali drugi, za leto 2013 so stroški za nastanitev, prehrano in prevoz znašali 192 evrov mesečno. Po raziskavi iz leta 2010 so bili takrat povprečni stroški študenta nižji za več kot 100 evrov in so znašali nekaj manj kot 500 evrov. Pri tem so morali nekaj manj kot 300 evrov plačati študentje sami, nekaj manj kot 200 evrov pa starši, država in drugi. Višine šolnin so sicer zelo različne od univerze do univerze in so izračunane ob upoštevanju fiksnih stroškov ter stroškov izvedbe programa (več laboratorijskih vaj, stroškov z opremo, materiali). Tako morajo na primer študenti oblikovalske smeri za nakup materialov (les, barve, pripomočki) za enkratni dogodek iz svojega žepa plačati 100 evrov, za zaključno delo tudi do 500 evrov.

 

Stroškovno zelo drage so tudi določene terenske vaje ali dodatna oprema, ki jo študent potrebuje, pa tudi nakup literature in drugih pripomočkov. Študenti medicinskih in zdravstvenih smeri na primer morajo za dodatni zdravniški pregled, nakup literature, stetoskopov in uniform skupaj odšteti več kot 300 evrov. Študenti geografije in naravoslovno-tehniških smeri pa morajo za terenske vaje v Sloveniji in tujini plačati tudi več kot 100 evrov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.