Kašelj

Vas daje kašelj, pa ne veste kaj storiti? Čaji pripravljeni iz domačih rastlin so najboljši. Poglejmo kaj vam pomaga pri kašlju.

Med spanjem umiri nočni kašelj: pol žličke za 2 – 5 letne otroke, 1 žličko za 6 – 9 let stare otroke in 2 žlički za starejše.

Sirup iz smrekovih vršičkov – naberemo mlade smrekove vršičke. V kozarec za vlaganje naložimo plast sladkorja, plast vršičkov, plast sladkorja itd. Zaključimo s sladkorjem. Zapremo s pokrovčkom in postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe, ki se ne stopijo. Vsebina se skrči na 2/3, zato lahko naknadno dodamo še nekaj plasti sladkorja in vršičkov. Na soncu pustimo vsaj 1 mesec. Precedimo – ožamemo (skozi krpo) v temne stekleničke in hranimo na hladnem (v shrambi). Še zdravilnejši pa je z uporabo medu. Postopek je enak, vendar kozarcev ne postavimo na sonce, ker se med ne sme preveč ogreti, da se ohranijo vse zdravilne sestavine.
V kolikor ni dovolj sonca oz. toplote, si lahko pomagamo s pečico. Preostanek vršičkov s sladkorjem (po ožemanju) razredčimo s prekuhano vodo in dodamo tropinovec po okusu. Dobimo dober smrekov liker oz žganje (če ne dodamo vode). Zelo dober je čas z dodatkom tega žganja.

Bezeg s sladkorjem – zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žlico mešanice damo v plastično cedilce in prelijemo s kropom, še malo namakamo in odcedimo.
V kolikor nam te mešanice ostane neporabljene, pripravimo iz nje liker ali žganje na enak način kot iz smrekovih vršičkov.

Črni redkvi – odrežemo koreninico, da lepo stoli. Na vrhu odrežemo pokrovček in izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo 2 žlici medu. Pokrijemo in pustimo stati 2 dni. Redkev spusti še svoj sok. Vsak dan se poje 1 žličko.

Prsni obkladki
Kamilični: na malo olja prepražimo vsaj 2 pesti suhih kamilic, da malo potemnijo in močno zadišijo. Stresemo na krpo, zavijemo, vsaj v dve krpi. Položimo na prsi neposredno na kožo. Naj bo čim bolj vroče, koliko se še prenese. Ko se ohladi, najlažje ponovno pogrejemo v mikrovalovni pečici.
Čebulni: originalni recept, in tudi najučinkovitejši, so obkladki iz prepražene čebule (enako kot kamilični), le da so precej smrdeči.
Na drobno nasekljajte čebulo in jo zavijte v bombažno gazo, zatem pa za nekaj minut postavite v pečico, ki ste jo prej ogreli na 200°C. Topel obkladek položite na prsi, ga pritrdite s lepljivim trakom in pustite delovati čez noč.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.