Kaj pomeni prekvalificirati se?

checklist, red pen, check mark
Foto: Roman Valiev iz iStock

Vam izbrani študij ni všeč? Se vidite v drugem poklicu? Če še niste izkoristili ponavljanja ali ponovnega vpisa v prvi letnik, potem lahko to storite, v primeru, da pa ste to že izkoristili, pa kljub temu želite biti v drugem poklicu, potem vam preostane
Kaj pomeni prekvalificirati se?
Prekvalificirati se pomeni, da želimo spremeniti naš študijski program in nadaljevati študij po drugem študijskem programu.

Pozorni moramo biti na prekvalifikacijo poklica in prekvalifikacijo v smislu prehajanje kandidata med študijskimi programi. In nas prav to zanima. Za vsako prehajanje med študijskima programoma je nujno, da sta si slednja sorodna. V vsakem primeru pristojna komisija ugotovi, katere obveznosti mora izpolniti študent, da se lahko »prepiše« iz enega v drugi program, pa najsi bo to na isti univerzi ali med dvema različnima. Ob tem je treba poudariti, da so za osvojitev kompetenčnega profila pomembna predvidena znanja, ki jih je treba pridobiti tekom študija, in da postopek ni vezan le na pridobitev kreditnih točk (primer: študent, ki se želi po končanem 2. letniku študija na UP VŠZI vpisati na UP FAMNIT, mora ne glede na pridobljeno število 180 KT za vpis v 3. letnik obvladati znanja, ki so predvidena že v 1. letniku izbranega programa UP FAMNIT-a).

Kdo se lahko prekvalificira? Zakaj sploh prekvalifikacija?
Prekvalificira se lahko vsak študent, ki je ugotovil, da izbrana smer študija ni primerna zanj in je spoznal, da se bo morda v drugi študijski smeri ali programu bolje znašel.

Kako poteka prekvalifikacija?
Potek prekvalifikacije je na vsakem visokošolskem zavodu drugačen. Glavna lastnost pa je, da mora kandidat za prekvalifikacijo opraviti določeno število diferencialnih izpitov in obvezne izpite, ki se neposredno navezujejo na nov študijski program. Kakšen bo potek prekvalifikacije, pa je odvisen tudi od tega, iz katerega študijskega programa se želimo prepisati na drugega, saj imajo določeni študijski programi več skupnega kot drugi.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.