Ali lahko študent opravlja izpite vnaprej, za naslednji letnik?

Answer sheets with Pencil drawing fill to select choice : education concept
Foto: sasirin pamai iz iStock

Ste se kdaj vprašali, ali lahko opravljate izpite vnaprej? Ali pavzirate oziroma ponavljate letnik in bi radi opravljali izpite za naslednji letnik?
Študentu, ki pri študiju izkazuje nadpovprečne študijske rezultate, se omogoči hitrejše napredovanje, če je to glede na študijski proces mogoče, s tem da lahko vnaprej opravlja izpite za višji letnik. Sklep o tem sprejme senat članice na podlagi prošnje kandidata in obrazloženega mnenja komisije za študijske zadeve ali drugega organa, določenega s pravili članice. S sklepom se določi način hitrejšega napredovanja.
Ob koncu koledarskega leta v referatu objavijo evidenčni vpis, kjer je navedeno, koliko izpitov lahko opravite za višji letnik. Vsaka fakulteta sama interno določi, kako se bodo pri njej opravljali izpiti. Študent ponavadi ne more evidenčno opraviti vseh izpitov za višji letnik. Ponavadi se število izpitov omeji na polovico vseh izpitov, ki bi jih imel v letniku, če bi bil redno vpisan.

Kaj pa pavzerji lahko popravljajo izpite za naslednji letnik in tisti, ki ponavljajo letnik? Oseba, ki ji je prenehal status študenta, obdrži pravico do opravljanja izpitov in drugih študijskih obveznosti po študijskem programu, po katerem se izobražujejo. Če pa želi opravljati izpite za višji letnik, se mora dogovoriti z nosilcem predmeta, če mu ta to dopušča. Gregor Mežnar, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje pri ŠOUM

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.