Matic Užmah

IT teacher and her students using laptop during computer in high school.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Novoizvoljeni člani študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Mariboru so na seji za svojega novega predsednika izvolili 24-letnega Matica Užmaha, študenta fakultete za gradbeništvo. Podpredsednica študentskega zbora je postala Špela Lipošek.
Kako bi sam sebe predstavil? Kdo si?
Študent četrtega letnika Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru, ljubitelj filmske umetnosti in dobre glasbe, humorja in potovanj, že nekaj let je moje mesto Maribor, vendar pa pravi Celjan nikoli ne pozabi, kje je bil rojen. Vzornikov vsekakor ne iščem v slovenski politiki, o aktualni problematiki pa vedno rad spremljam komentarje Slavoja Žižka in Jonasa.

Kaj ti pomeni izvolitev?
Želja po kandidaturi za mesto člana Študentskega zbora ŠOUM se mi zdi logična posledica, če pogledam svoje udejstvovanje v obštudijskih zadevah ter kasneje delo na Oddelku za univerzitetno politiko in izobraževanje. Moje udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti sega v leto 2007, ko sem začel s pomočjo pri projektih Društva študentov FG, ko smo organizirali pilotski projekt na naši članici, strokovno ekskurzijo na Univerzo Columbia v New Yorku. Verjetno je bila to prva domina v vrsti do člana Študentskega zbora ŠOUM.

Kaj je tvojo glavno vodilo?
Kruha in iger … Šala. Če se odpraviš na pot do nekega cilja in ustavljaš, da bi kamenjal vsakega psa, ki te oblaja, do cilja ne boš nikoli prišel.

Kakšno je po tvojem mnenju stanje v našem prostoru za študente?
Za slovenske študente, kakor tudi za slovensko gospodarstvo, bo prihodnje leto prelomno. Soočamo se s težavami na področju štipendiranja, šolnin, študentske napotnice so nekateri mladi forumi strank že pokopali, očitki padajo tudi na ministra Golobiča, da ni socialnega dialoga s študenti, saj smo študenti mnenja, da skupina Sveta Vlade RS za študentska vprašanja sploh ne deluje. Stanje študentov tako ni v zavidljivem položaju, nakar kaže tudi podpora ŠOS pri nedavnih protestih delavcev na Prešernovem trgu v Ljubljani. Če se vrnem še na področje šolnin, kjer je zagovarjati stališče študentov, da je javno visoko šolstvo kakovostno in dostopno vsem socialnim skupinam študentov, da je to naložba v prihodnost in nikakor ne nepotreben strošek vlade. Vsekakor nasprotujemo vsakršnemu enostranskemu uvajanju šolnin, kar bi lahko omejilo dostopnost do študija vsem socialnim skupinam. Kriza pa vsekakor ne sme biti vedno izgovor, da se najprej krči sredstva pri delavcih in študentih.

Kaj pa gospodarska kriza in odpuščanja, bodo tudi na študente vplivala?
Gospodarska kriza vpliva na uspehe naših študentov posredno in neposredno. Če ima študent oba starša zaposlena v enem izmed slovenskih podjetjih, kjer situacija ta trenutek ni ravno obetajoča ali pa, če sta ravno zaradi gospodarske krize ravno sedaj izgubila delo in prihodek, je študent poleg študija primoran še delati preko že »pokopane« študentske napotnice. V zadnjih mesecih pa smo priča tudi drastičnemu poslabšanju stanja na področju študentskega dela, saj zaradi bistveno zmanjšane ponudbe del preko študentskega servisa ugotavljamo, da je vse več študentov v položaju, ko morajo razmišljati, če si študij sploh lahko privoščijo. Iz tega in temu podobnih zaskrbljujočih razlogov pa izhaja tudi strah pred napovedanimi spremembami na tem področju, ki nakazujejo poglabljanje družbenega elitizma, saj bodo omejile in onemogočile delo in dohodek prav tistim študentom, ki ga najbolj potrebujejo.

Pred nami so božični in novoletni prazniki, ali imaš voščilo za naše bralce?
Predvsem strpnosti in ljubezni do sočloveka.

Načrti …
S predsednikom ŠOUM Žigo Schmidtom ter celotnim predsedstvom imam kot predsednik zbora odlične odnose, lahko bi rekel vzorne, kar pa je seveda potrebno za uresničitev skupnih ciljev, ki smo si jih zadali z mandatom. Pravice študentov, ki so povezane s študijem na Univerzi v Mariboru, so zapisane v Zakonu o visokem šolstvu, Zakonu o skupnosti študentov, Statutu Univerze v Mariboru in njemu podrejenimi akti, kot na primer na novo sprejetem Pravilniku o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM. Zavedam se, da študentje svoje pravice in dolžnosti premalo poznajo, zato si bom o teh prizadeval obveščati študente preko projektov vseh oddelkov na ŠOUM. Kot sem že povedal, bodo največje težave pri štipendijski politiki ter študentskem delu, vendar menim, da imamo v Mariboru odlično ekipo, ki bo sposobna voditi študente v prelomnem letu 2010.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.