Anketa o obdarovanju

Blurred motion of people walking along the corridor in big library
Foto: AnnaStills iz iStock

Čarobni čas praznikov je pred nami in njim veselje, radosti. To je čas, ko naš korak za trenutek ali dva ustavimo in si vzamemo čas za najbližje. In to je čas obdarovanja.

Nika Joger, 20 let, Pedagoška fakulteta
Med prijatelji se obdarujemo za rojstne dneve in enkrat v decembrskem prazničnem času – večinoma za Miklavževo – ter če je kdaj kakšna posebna priložnost, kakšni osebni dosežki, življenjske prelomnice ali kaj podobnega. Darilo ponavadi izbiram glede na moje finančne zmožnosti in prijateljeve interese, če pa ravno dobim dobro idejo in je izvedljiva, se tudi sama lotim izdelovanja. Zdi se mi pomembno, da prijatelj ve, da prihaja darilo iz srca, da je res namenjeno njemu in da mu s tem poklanjam malo pozornosti in mu povem, da mi nekaj pomeni. Darilo je najboljše, če je nekaj, kar si ta oseba sama želi, pa veš, da si sama tega ne bo privoščila.

Nataša Pirnat, 23 let, Filozofska fakulteta
Obdarujemo se s prijatelji in sorodniki za večje praznike in rojstne dneve. Darilo mi pomeni majhno pozornost, ki jo izraziš svojemu bližnjemu. Ta naj bi bila majhna in pa koristna, izbiram jih tako, da najprej poizvem, kaj obdarovanec potrebuje. Nisem pristaš velikih in dragih daril, saj je veliko bolj pomemben namen kot velikost.

Katra Kržišnik, 22 let, Filozofska fakulteta
Med prijatelji se obdarujemo za božič in rojstni dan. Darilo je neka pozornost, da se spomniš na prijatelja ob nekem dogodku. Všeč so mi darila, ki imajo nek pomen, po drugi strani pa, da so koristna oziroma uporabna, npr. meni čokolada z lešniki veliko več pomeni kot pa drag mobitel.

Marjetka Barborič, 18 let, Filozofska fakulteta
Med prijatelji se obdarujemo ponavadi za Miklavža. Jaz ponavadi poskušam dati darilo, ki je uporabno, zraven napišem kašno misel in seveda darila ni brez čokolade. Najbolj me razveseli čisto majhna stvar in seveda, če je ta od človeka, ki mi nekaj pomeni.

Anja Cipot, 23 let, Filozofska fakulteta
Bližajoče praznike naravnost obožujem. Eden izmed razlogov je tudi obdarovanje. Sem tak človek, da se zelo veselim majhnih pozornosti in tudi sama rada obdarujem druge. Sicer nisem pristaš dragih daril, so mi pa všeč manjše praktične pozornosti, kot na primer šalčka, kozmetika za nego telesa, kak medvedek ali kakšen “kič” in še veliko podobnih praktičnih stvari bi se našlo. Sama darila izbiram zelo skrbno, čeprav samo kako malenkost. Pri izbiri daril se mi zdi predvsem pomembno, da osebo, za katero darilo kupuješ, dobro poznaš in na podlagi tega izbereš nekaj, kar veš, da ji bo všeč. Zato zelo dobro spremljam pogovore s prijatelji in mogoče se mi ravno takrat utrne kaka dobra ideja za nakup darila. S prijatelji se obdarujemo ravno za božične praznike, ampak res z majhnimi pozornostmi in za rojstne dneve.

Sabina Raztresen, 24 let, Fakulteta za organizacijske vede
Obdarujemo se samo z nekaterimi prijatelji. Predvsem ob rojstnih dnevih. Izbiram darila, ki so mi všeč in jih bodo prijatelji veseli. Poskušam izbrati kaj v zvezi z njihovim hobijem ali nekaj takega, za kar vem, da si želijo. Darila sem vedno vesela. Obdarovanje mi hkrati pomeni neko potrditev resničnega prijateljstva. Po mojem mnenju je najboljše, da je darilo majhno, mogoče včasih šaljiivo, srčkano, najbolj pomembno pa je, da je iz srca :), skratka neka pozornost, s katero pokažeš, da imaš osebo rad in bi jo pogrešal, če ne bi bila s tabo na poti življenja.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.