Mladinska politika

Od 2. do 4. decembra 2009 se je na nacionalnem mladinskem seminarju Mladinskega sveta Slovenije v prijetnem okolju Otočca zbralo 80 mladih iz vse Slovenije.
Aktivno so pripravljali predloge sprememb trenutne ureditve mladinske politike in mladinske dejavnosti v Sloveniji. Preko poteka celotnega demokratičnega procesa – od pripravljanja predlogov do razpravljanja, argumentiranja in glasovanja o predlogih – so v obliki simulacije parlamentarnega odločanja sprejeli smernice, za katere menijo, da so v namen zagotavljanja ustrezne udeležbe mladih kot pomembnega partnerja v sooblikovanju družbe nujne za delovanje slovenskega prostora.

Na seminarju je na ta način nastala Resolucija o aktivnem, reaktivnem in kreativnem sodelovanju mladih v soustvarjanju družbene realnosti, ki so jo mladi zadnji dan seminarja najprej predstavili dr. Igorju Lukšiču, ministru za šolstvo in šport, nato pa še Lojzetu Peterletu in Romani Jordan Cizelj, evropskima poslancema, ter Dejanu Levaniču, poslancu Državnega zbora Republike Slovenije.

Mladi so torej ponovno dokazali, da so ključen segment družbe, ki nikakor ne sme biti izpuščen iz procesov odločanja, še posebej na področjih, ki jih neposredno zadevajo. Nacionalni mladinski seminar Aktivni-reaktivni-kreativni se je kot tak iztekel zelo uspešno, zaradi česar Mladinski svet Slovenije podobne aktivnosti načrtuje tudi v prihodnje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.