V Katar brez vizumov

Katar, ki je še vedno izoliran s strani njegovih sosed v okviru diplomatske krize, je danes predstavil seznam 80 držav, ki za vstop v državo ne potrebujejo več vizuma, med njimi so tudi članice EU, ki so del schengenskega območja. Katar želi z novim ukrepom spodbuditi letalski promet in turizem. “S shemo oprostitve vizuma bo Katar postal najbolj odprta država v regiji,” je sporočil predstavnik katarskega turističnega oddelka Hasan al Ibrahim.

 

Predstavnik notranjega ministrstva Mohamed Rašed al Mazruej je pojasnil, da bodo morali prebivalci 80 držav ob vstopu v državo, ki bo leta 2022 gostila svetovno prvenstvo v nogometu, pokazati le veljaven potni list. Program je že v veljavi, velja pa za članice Evropske unije, ki so del schengenskega območja ter druge države na Zahodu, v Latinski Ameriki in Aziji. Libanon je edina arabska država, ki se je znašla na seznamu, članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) pa že imajo sklenjen dogovor o prostem pretoku ljudi. Prebivalci 33 držav bodo lahko ostali v Katarju do 180 dni, drugih 47 pa do 30 dni, bivanje se lahko enkrat podaljša.

 

Nad novim programom je navdušen tudi direktor letalske linije Qatar Airways Akbar al Baker. “Ta zgodovinska objava je prišla v času zgodovinske pomembnosti, medtem ko so se nekatere države v regiji odločile zapreti svoje nebo in meje, jih je Katar odprl,” je dejal. Savdska Arabija in njene zaveznice že vse od začetka junija bojkotirajo Katar, ki ga obtožujejo, da podpira teroristične skupine in da ima tesne odnose z Iranom. Doha je obtožbe zanikala.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.