Kdo bo odgovarjal?

Študentska organizacija Slovenije je na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila javni poziv, saj veliko študentov še vedno čaka odgovor na poslano pritožbo na odločbo za Zoisovo štipendijo. V pozivu ŠOS opozarja na resnost problematike, prosi za natančnejša pojasnila, zakaj prihaja do zamud pri odgovorih na pritožbe in poziva, naj težave čim prej odpravijo in študentom omogočijo prejemanje štipendije. Ob tem ŠOS sprašuje tudi, kdaj se bodo nadaljevali postopki za sprejem zakona o štipendiranju, ki čaka na obravnavo v parlamentu.

 

ŠOS že dlje časa opaža in opozarja na to, da se podaljšujejo roki za odločanje o prispelih vlogah za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije, prav tako pa se podaljšujejo zakonski roki za odgovore na pritožbe prejemnikov Zoisovih štipendij. Na resnost problematike opozarja tudi varuhinja človekovih pravic, ki je tako v letu 2010 kot 2011 prejela pritožbe v zvezi s predolgimi roki za odločanje o pritožbah. Varuhinja je že v letnem poročilu za 2011 zapisala, da je potrebno delo drugostopenjskih organov organizirati tako, da se bo spoštoval zakonski rok največ dveh mesecev za izdajo odločb o pritožbah. Pri letošnjih pritožbah pa je ta rok v marsikaterem primeru že presežen.

 

Ob tem se zastavlja tudi vprašanje, kdaj bo Zakon o štipendiranju vendarle obravnaval tudi parlament. Vsebina zakona je namreč usklajena med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ŠOS, z njo se strinjajo tudi politične stranke, zato ŠOS ne vidi razlogov za zavlačevanje. S sprejetjem zakona bi preprečili neskladja in po vsej verjetnosti bi se izognili takim zapletom, kot smo jim priča danes pri podeljevanju štipendij. Nov zakon bi sistemsko, celovito in pregledno uredili štipendiranje v Sloveniji in s povrnitvijo štipendij mladoletnim dijakom olajšal kritje stroškov izobraževanja marsikateremu dijaku in njegovi družini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.