Mladinska izmenjava »Odkrijmo raznolikost in razburjenje s pomočjo športa«

Mestna Občina Maribor v okviru projekta Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 med 11. in 19. majem 2013 v Mariboru organizira mladinsko izmenjavo programa  z naslovom »Odkrijmo raznolikost in razburjenje s pomočjo športa«. Projekt je odobren in namensko financiran s strani evropskega programa Mladi v akciji.

Projekt mladim iz šestih različnih držav – Slovenije, Turčije, Malte, Romunije, Grčije in Italije ponuja priložnost, da spoznajo različne športne aktivnosti ter jih preko zdrave prehrane, športnih in zabavnih iger spodbuja k zdravemu načinu življenja in aktivnemu preživljanju prostega časa. Devet dni druženja bodo mladi preživeli na Pohorju, organizirani bodo tudi ogledi in prosti večeri v mestu Maribor. V razgiban in raznolik program bo vključenih 30 mladih, program pa omogoča participacijo tudi tistim z manj priložnostmi.

S športnimi aktivnostmi želimo mlade prepričati v pozitiven učinek športa in jim prikazati zdrav, a vseeno pester in zanimiv način življenja. Poskrbeli bomo tudi, da se bodo v času druženja mladi vključevali v različne medkulturne skupine, saj bodo spali v nacionalno mešanih sobah, sodelovali v kulturno mešanih skupinah ter spoznavali različne navade in običaje.

Mladi bodo nameščeni v Domu Milana Zidanška na Pohorju, strokoven program pa bo EPM izvedel v sodelovanju s sedmimi lokalnimi mladinskimi organizacijami:

– V okviru predstavitev slovenskega kulture bomo mladim predstavili lokalno kulinariko Zadruge Dobrina kot produkt projekta Urbanih Brazd. V timskem duhu bodo skupaj pripravili znamenito jed Pohorski lonec.

– Tuje udeležence bodo skozi mesto in mladinsko delovanje v mestu popeljali prostovoljci programa Stopinje mesta, ki ga vodi  MISC Infopeka.

– Mladim bomo predstavili uspešen projekt Zveze prijateljev mladine Maribor Telefon za otroke in mladostnike (TOM), brezplačna telefonska linija za zaupno pomoč in svetovanje otrokom in mladostnikom v stiski. 

–  Z društvom Slacklions bodo okrepili svoje ravnotežje in se naučili hoje po vrvi.

– V organizaciji športnega društva Bodifit bodo osvojili moč skupinske vadbe v naravi in se soočili s pripravo in zaužitjem zdrave prehrane.

– V okviru organiziranega programa Univerzitetne športne zveze Maribor pod imenom Zdrava Zabava bodo osvajali veščine orientacije v naravnem okolju in pridobili znanje v lokostrelstvu.

– Alpinist Boris Strmšek bo udeležencem skozi teorijo in praktični prikaz približal športno plezanje.

– Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA bo udeležence podrobneje seznanilo s področjem mobilnost mladih – program Mladi v akciji. S strani tujih prostovoljcev bo predstavljena Evropska prostovoljna služba.

– V mestnem parku bomo skozi zanimiv mladostniški prikaz izvedli »flash mob« na tematiko tradicionalne pesmi vsake države in s tem pozvali prebivalce mesta Maribor k sodelovanju.

 

V sredo, 15.5.2013 ob 11. uri bo v Mestni hiši Rotovž udeležence izmenjave sprejel in nagovoril župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec. Župan bo predstavil mesto in mladinsko delovanje v Mariboru. V večernih urah se bodo udeleženci izmenjave srečali s tujimi študenti programa Erasmus Maribor.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.