Kiribati že v 2013

V novo leto so ob 11. uri po srednjeevropskem času prvi vstopili prebivalci tihomorskega otočja Kiribati. Sledila jim bo Nova Zelandija, Avstralija, Azija, Evropa in ZDA.

Prebivalci Ekvatorskih otokov praznujejo prvi. Gre za najvzhodnejšo točko otoške države Kiribati, ki se razteza skoraj 500 kilometrov na obe strani datumske meje. Opoldne po srednjeevropskem času bo v novo leto vstopila Nova Zelandija. Svetovne prestolnice bodo kot ponavadi v novo leto vstopile s tradicionalno kombinacijo zabave, ognjemeta in penine. V Sydneyju bodo praznovali kmalu za tem, vrhunec pa bo polnočni ognjemet nad mestnim pristaniščem. Letošnja tema ognjemeta je skrbno varovana skrivnost, po besedah organizatorjev pa bo vseboval “navdušujoče nove učinke”.

V Hongkongu bo največja zabava na prostem ravno tako potekala v pristanišču, ognjemet pa bo potoval skozi celotno mesto. Če boste tokratni spektakel zamudili, se lahko tja odpravite februarja, ko bodo v sklopu praznovanja kitajskega novega leta celotno proceduro ponovili. V Tajpeju v Tajvanu se prav tako ponašajo s svojim silvestrskim programom, spet pripravljajo zabavo z ognjemetom, prižgali pa ga bodo na drugi najvišji stolpnici na svetu Taipei 101.

Če vam je Azija predaleč, boste imeli tudi na stari celini kaj videti. Na Dunaju bodo v novo leto kot vedno stopili v taktih valčka, Berlinčani pa se bodo za vstop v 2013 ogreli s tradicionalnim silvestrskim tekom skozi mesto, glavna zabava pa bo potekala pri Brandenburških vratih, kjer spet pričakujejo več kot milijon obiskovalcev. V Londonu bo polnoč naznanil Big Ben, pospremil pa ga bo veličasten ognjemet. Zabava bo potekala v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye, dogajanje pa bo najbolje opazovati z obrežja Temze. V sklopu novoletne parade z naslovom Kapo dol Londonu – svetovna prestolnica zabave bo na londonskih ulicah nastopilo več kot deset tisoč glasbenikov, plesalcev in akrobatov.

Čez lužo v New Yorku bodo kot že zadnjih 105 let odštevanje v novo leto pospremili s spuščanjem kristalne krogle na Times Squaru. Dogodek na samem kraju običajno spremlja več kot milijon ljudi, več milijonov pa prek televizijskih sprejemnikov. Če sta lani tihomorska otoka Samoa in Tokelau prva vstopila v novo leto, preskočila sta namreč 30. december in novo leto praznovala dan prej, pa letos tega preskoka ne bosta izvedla in bosta v leto 2013 spet vstopila zadnja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.