Kitajci s svojo spletno enciklopedijo

Kitajska za prihodnje leto načrtuje svojo spletno enciklopedijo, s katero želi konkurirati priljubljeni Wikipediji. Kot je napovedal vodja projekta Yang Muzhi, želijo preseči Wikipedio, ki je sicer dosegljiva na Kitajskem, in britansko Encyclopaedio Britannico. Muzhi je na spletni strani kitajske akademije za znanost pojasnil, da bo projekt nadzorovala največja organizacija za objavljanje na Kitajskem, China Publishing Group. Muzhi pravi, da mora “projekt vsebovati kitajske karakteristike”, končni izdelek pa mora biti “simbol kulturnega in tehnološkega razvoja države”.

 

Kitajski projekt, ki ga je vlada odobrila leta 2011, bo za razliko od Wikipedie, ki jo pišejo prostovoljci, ustvarjali profesionalci. Do zdaj je v projekt vključenih več kot 20.000 znanstvenikov in akademikov. Do zagona spletne strani leta 2018 želijo imeti pripravljenih več kot 300.000 vnosov. Nova enciklopedija bo osnovana na knjižni obliki iz leta 1993. Drugo verzijo enciklopedije, ki je že dosegljiva preko posebnega terminala, so objavili leta 2009. Najnovejšo verzijo bodo najprej objavili na spletu, nato pa v knjižni obliki. Kitajska ima po poročilu neprofitne organizacije Freedom House iz leta 2015 več kot 700 milijonov uporabnikov interneta, sodi pa med države z najbolj restriktivno spletno politiko. Med 65 državami, ki jih je

preučevala organizacija, sta slabše ocenjena le še Iran in Sirija. Kitajske oblasti pravijo, da s spletno cenzuro branijo nacionalno varnost. Tako ni dovoljen dostop do družbenih omrežij Facebooka in Twitterja, od 1. junija bo prepovedana tudi uporaba vzdevkov za kitajske uporabnike spleta.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.