Pot ob žici

Osnovne šole bodo prehodile enega, dva ali tri odseke na trasi po Poti ob žici, odvisno od starosti udeležencev, srednje šole pa bodo prehodile štiri odseke, kar je polovica poti.

 

Na pohodu sodeluje tudi slovenski Amnesty International, ki bo danes osnovnošolce in srednješolce pričakal s Šolo človekovih pravic na kontrolnih točkah Fužine, Livada in Koseze, so sporočili iz organizacije. Mladim pohodnikom in njihovim spremljevalcem bodo na voljo različne informacije in aktivnosti, povezane z bojem proti diskriminaciji. Letos bo njihovo sodelovanje namreč pod sloganom Skupaj za boljši svet, s katerim bodo opozarjali na boj proti diskriminaciji. Poleg tega se bodo udeleženci lahko fotografirali s pogumno borko za pravico deklet do izobraževanja Malali in aktivistom Ryanom Hreljacom, so še sporočili iz organizacije. Amnesty International Slovenija bo na pohodu sodeloval tudi v soboto.

 

Sicer pa je osrednji dogodek pohoda, ki velja za največjo športno-rekreativno prireditev v Sloveniji, v soboto, ko se bodo ljubiteljem pohodništva pridružili tudi tekači v trojicah. Trojice v članski in veteranski kategoriji se bodo pomerile na 12,5 ali 29 kilometrov dolgi trasi, osnovne in srednje šole pa se bodo pomerile na 3-kilometrski trasi. Na sobotnem delu pohoda pa bodo pohodniki izbirali med tri in 35 kilometrov dolgo traso. “Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje,” je med drugim zapisano na spletni strani dogodka. Pohod po Poti ob žici sicer vsako leto poteka v četrtek, petek in soboto pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.