Kje bomo pa letos silvestrovali?

Kje boste letos pričakali novo leto 2010? Možnosti je veliko. Če se še niste odločili, vam podajamo nekaj predlogov. Čeprav se velikokrat izkaže, da so lahko veliko boljše nenačrtovane zabave doma, med prijatelji.

Kaj v množici ponudbe izbrati?
Ponudba silvestrovanj je velika. Lahko se odpravite na potovanje, izlet ali zimovanje v lastni režiji ali pa naberete kataloge v turističnih agencijah, jih prelistate ter rezervirate preko njih. Če želite novo leto preživeti na potovanju, so glavna »ovira« drage letalske vozovnice, pa še veliko prej jih je treba rezervirati. Enako velja za organizirana daljša potovanja v organizaciji turističnih agencij. Pri turističnih aranžmajih (letalski prevoz in namestitev v hotelu) moramo biti pozorni na silvestrske večerje. Te so velikokrat obvezno doplačilo in znajo biti kar precej drage. Naslednja možnost so krajši avtobusni ali letalski izleti. Pri teh je velikokrat na začetku problem, ker niso zagotovljeni, po drugi strani pa se prav tako lahko zelo hitro napolnijo. V prestolnicah imaš velikokrat možnost silvestrovanja na prostem ali pa ob doplačilu v kateri od restavracij, po klubih ali diskotekah. Za slednje se je dobro odločiti že prej, saj se lahko zgodi, da je treba imeti že vnaprej rezervacijo. Ostanejo še silvestrovanja v hotelih z lastnim prevozom. Tudi tu so velikokrat obvezne silvestrske večerje. Zelo priljubljen je najem koč ali apartmajev v kakšni zasneženi vasici, tik ob smučišču. Za tako idilo boste plačali kar precej več kot bi sicer izven tega termina, pa še rezervirati je treba že mesece vnaprej.

Kako bomo stopili v novo leto v Sloveniji?
– V Ljubljani bo prizorišč ob prehodu v novo leto že tradicionalno več: Pogačarjev trg (letošnja novost s slovenskimi izvajalci popularne in narodno-zabavne glasbe: Vili Resnik, Krila, Ansambel Bratov Poljanšek), Križanke (pravi naslov za ljubitelje alternativne rock glasbe: Incurabili, Muškat Hamburg, R5PS, Slon in sadež, Metalsteel + James Riviera), Mestni trg (tradicionalno namenjeno nekoliko zahtevnejšemu občinstvu: Stari Mački, Eroika, Manca Izmajlova), Prešernov trg (Tabu, Alenka Godec s skupino, Victory, Daniela). Najširšemu krogu obiskovalcev je namenjeno dogajanje na slednjem. Ob polnoči pa bo sledil prav tako že tradicionalni ognjemet z Grajskega griča.

– S Koprom v novo leto je slogan bogatega decembrskega dogajanja v Kopru. Na silvestrovo bodo nastopili Tinkara Kovač, Sons in Platana.
– Na Obali, v Piranu pripravljajo silvestrovanje na prostem na Tartinijevem trgu. Obiskovalce bo nagovoril piranski župan in jim zaželel srečno novo leto, sledila bo zabava z ansamblom Kalamari. Na novega leta dan pa se bo dogajanje preselilo v Portorož, na portoroški ploščadi bo potekalo že tradicionalno Novoletno popoldne z ognjemetom ob 18. uri.
– Silvestrovanje na Trgu svobode v Mariboru je zelo obiskana prireditev, saj gre za edinstveno doživetje v starem mestnem jedru. Nastopili bodo Domen Kumer, Nuša Derenda in Show band Klobuk. Pripravili so tudi polnočno zdravico župana in ognjemet.
– Nova gorica pripravlja silvestrovanje na prostem v središču mesta.
– Silvestrovanje na prostem (Trg celjskih knezov) bo tudi v Celju, nastopili bodo Čuki, obeta pa se tudi polnočni ognjemet. Podobna silvestrovanja pripravljajo v vseh večjih slovenskih mestih. Slovesna silvestrovanja pripravljajo tudi hoteli, penzioni in gostišča…

Kje bo najboljše silvestrovanje v Sloveniji?
InYourPocket, vodilni evropski založnik revij in vodičev po 131 evropskih mestih, je mesecu novembru pripravil izbor Najboljša silvestrovanja 2010, ki jih načrtujejo številne občine, restavracije, hoteli, kavarne, nočni lokali in ostali gostinci po vsej Sloveniji. 

V ožji izbor predlogov za glasovanje se je prebilo 10 idej, med katerimi so nato z glasovanji izbrali najboljše. Glasovanje je potekalo od 7. do 25. novembra. Kandidati so bili:
– Bled – Krog prijateljstva,
– Bled – Hotel Krek,
– Bohinj – Hotel Jezero,
– Bohinj – Penzion Tripič,
– Koper – Taverna,
– Ljubljana – Grand Hotel Union,
– Ljubljana – InBox,
– Ljubljana – Prešernov trg,
– Maribor – Rožmarin,
– Maribor – Trg svobode.

Naziv (predvidoma) najboljšega ponudnika letošnjega silvestrovanja je prejel ljubljanski Prešernov trg (25 % glasovalcev), na drugem mestu je pristal mariborski Trg svobode (23 %) in na tretjem blejski Krog prijateljstva (15 %). Sledili so ljubljanski klub Inbox (10 %) ter koprska Taverna in silvestrovanje doma (po 6 %).

Kaj nam letos ponujajo agencije
– Beograd: vrhunska zabava, odlična hrana, pregovorno domače okolje, lahko pa silvestrujete na večerji s trubači, norih žurih na splavih, hit št. 1,
– Bratislava: imenovana tudi Partyslava, že več let ena najbolj priljubljenih slovenskih novoletnih destinacij,
– Brno: neodkriti žurerski biser srednje Evrope, mesto je znano po starih pivnicah, odličnih restavracijah in burnem nočnem življenju,
– Sarajevo: divje balkanske zabave, prijazni domačini, pa na burek ali čevapčiče po zabavi ne pozabite,
– Praga: dobri klubi, češko pivo, oglejte si ognjemet s Karlovega mostu,
– Amsterdam: ne le zabava, rezervirajte si čas tudi za oglede, saj je to mesto tisočerih kanalov, rjavih kavarnic, rdeče četrti, svetovno znanih muzejev,
– Azurna obala: za romantike, kjer načeloma lahko silvestrujete v kratkih rokavih ali le puliju,
– Novi Sad: mesto mladih, diskoteke se postavljajo ob bok beograjskim, vendar je pijača in hrana cenejša,
– Pariz: za zaljubljene, romantike, ljubitelje elegance in umetnosti,
– Krakov: že dolgoletna tradicija dobrih žurov in zmernih cen,
– Budimpešta: mesto z eno najbolj »norih« silvestrovanj, zaradi padca forinta zelo ugodne cene, po naporni silvestrski noči se lahko »opomorete« v kateri izmed številnih term,
– spektakel Sensation White v mestu Düsseldorf: noro, odštekano in drugačno, novo leto kot v pravljici, tema lanskoletne zabave je bila »Ocean of White«, za kar je prejela nagrado za najboljši novi stil na zabavah, letos je tema »Wicked Wonderland«, spektakularna arena, kjer boste v družbi 40.000 žurerjev doživeli neponovljivi vstop skozi skrivnostna vrata v party svet čudes.

Po katerih silvestrovanjih je letos največ povpraševanj, smo povprašali turistične agencije, ki so specializirane za potovanja mladih?

Don Travel, Metka Bizjak
Kje bodo letos imeli mladi možnost dočakati leto 2010?
Največ ponudb je za naslednje destinacije: Beograd, Sarajevo, Novi Sad, Praga, Brno, Budimpešta, Bratislava, Pariz, Krakov, Amsterdam …

Katera destinacija je letos najbolj popularna in kaj menite zakaj?
Še vedno sta najbolj popularni destinaciji Beograd in Bratislava, vedno bolj pa postaja priljubljena Budimpešta. Za priljubljenost teh dveh destinacij mislim, da so vzrok predvsem nizke cene in dobra zabava.

Kateri dejavniki po vašem mnenju najbolj vplivajo na izbiro destinacije?
Pri študentih je prvi faktor cena aranžmaja in pa cene v samem kraju, drugi pa potek samega silvestrovanja.

Kakšne so nasploh potovalne navade mladih v mesecu decembru (v mislih imam silvestrovanja) glede na preostali del leta?
Pri silvestrovanjih jim gre predvsem za zabavo in ne toliko za kvaliteto nastanitev in ostalih storitev. Pri nastanitvah veliko več posegajo po hostlih kot pri drugih počitnicah. Za nastanitev jim je glavno, da je čisto in blizu mestnega jedra.

Agencijski top 5 silvestrovanj:
1) BEOGRAD
2) BRATISLAVA
3) SARAJEVO
4) NOVI SAD
5) BUDIMPEŠTA

Collegium Mondial Travel, Alenka Šurlan
Kje bodo letos imeli mladi možnost dočakati leto 2010?
Z največjo potovalno agencijo za mlade Collegium Mondial Travel bodo lahko odštevali do novega leta v vseh evropskih prestolnicah ali pa na domačih destinacijah. Pestra ponudba bo zadovoljila še tako zahtevne okuse. Ljubitelji smučanja bodo lahko snežno pravljico uživali v Kranjski Gori, Rogli, Bohinju, Peci ali pa se razvajali v termalni vodi v Portorožu ali Moravskih Toplicah. Sicer pa lahko novoletno izkušnjo doživijo tudi v Amsterdamu, Bratislavi, Budimpešti, Beogradu, Novem Sadu, Azurni obali, Parizu, Pecsu, Brnu …

Katera destinacija je letos najbolj popularna in kaj menite zakaj?
Collegiumova številka ena destinacija je letos Budimpešta. Madžarska prestolnica ima poleg kulturnih znamenitosti bogato izbiro nočne zabave, ki jo lahko mladi doživijo, zaradi padca forinta, po najugodnejših cenah. Mesto mostov, ki so v prazničnem času lepo okrašeni, se ponaša tudi z najlepšim parlamentom v Evropi ter ima poleg Pariza in Rima največ UNESCOVIH znamenitosti.

Kateri dejavniki po vašem mnenju najbolj vplivajo na izbiro destinacije?
Pri mladih je pomemben dejavnik cena, a ne na račun ponudbe. Mladi izbirajo predvsem dodatno ponudbo in ne zgolj namestitve in transferja. Zanima jih predvsem zabava ter ogledi skupaj s spoznavanjem novosti in znamenitosti.

Na kaj mlade še posebej opozarjate, na kaj morajo biti pozorni?
Mladi naj bodo pozorni, kaj agencija ponuja. Skrbno naj se pozanimajo, kaj sodi v ceno. Velikokrat agencije oglašujejo posebno ugodne cene, v katere pa nato niso zajete cene prevoza ali dodatne ponudbe. Preverijo naj, kaj dobijo za svoj denar! Pozanimajo naj se, ali agencija pripravlja posebno animacijo, s katero bodo poskrbeli za dobro vzdušje, ali imajo organizirano tudi zdravniško pomoč na sami destinaciji ter ali izbirajo usposobljene vodnike.

Agencijski top 5 silvestrovanj in njihova kratka posebnost
1. BUDIMPEŠTA; je letos Budimfešta! Mesto z najbolj norim silvestrovanjem je čudežno mesto, ki slovi po čudoviti arhitekturi in nepozabni zabavi.
2. BEOGRAD; Balkanska paty prestolnica je znana po zabavi brez meja, odlični hrani, prijaznih ljudeh ter pristnem domačem okolju.
3. BRATISLAVA; Številne restavracije z ugodnimi cenami, različne možnosti zabave ter baročni del mesta skupaj z največjim številom lepih deklet so dejstva, ki vabijo na novoletno praznovanje v Bratislavo.
4. ROGLA: Zimska pravljica na smučišču, s klasičnimi alpskimi progami, Fun parkom, novim tekaškim poligonom, wellness centrom zadovolji tako smučarske navdušence, kot željne razvajanja.
5. PORTOROŽ: Vonj po morju bo skupaj z nepozabno primorsko zabavo skrajšal dolge zimske mesece!

Kje boste silvestrovali, smo povprašali še študente same

Maja
Ne vem še. Plane za novo leto več ne delam v naprej. Vedno, ko sem, se je to slabo izteklo. Zdaj se par dni pred silvestrovanjem s prijatelji na hitro odločimo, kam nas bo zaneslo in ta spontanost se je izkazala za najboljši recept.

Andreja
No, jaz še ne vem, kje bom silvestrovala. Zelo si želim s fantom v Beograd, ampak ni nujno, da bo temu tako. V nasprotnem primeru bom delala, saj takrat več plačajo, tako bom imela miren januar. 

Boštjan
Letos bom pričakal novo leto kar na Češkem v Brnu. Najverjetneje bomo pričakali novo leto nekje zunaj. Šli bomo na prizorišče, kjer bo najbolj pestro dogajanje.

Sanja
Silvestrovo bom začela z družinsko večerjo, ki jo imamo vsako leto. Po njej pa se bom najbrž odpravila na kako žurko k prijateljem. V skrajnem primeru bom pa silvestrovala na prostem v centru Murske Sobote. Kjerkoli že bom, bo zagotovo nepozabno vzdušje.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.