KNJIGO ZA DARILO!

Izbira ustreznega darila je pogosto kaj zahtevno opravilo, saj moramo pred nakupom dobro razmisliti, kakšni so interesi, kaj zanima osebo, ki ji darilo kupujemo (če seveda ta ni le zgolj vljudnostne narave oziroma ‘nujno zlo’ in nam je praktično vseeno, l
V tem oziru se lahko nakup knjige izkaže za precej hvaležno izbiro, saj se vam kraj, kjer boste darilo kupili, načeloma omeji na nekaj bližnjih knjigarn, hkrati pa naj bi tam imeli usposobljene prodajalce, ki nam bodo našo izbiro oziroma olajšali oziroma vsaj skrajšali čas, ki ga boste porabili za nakup in nam glede na vaše želje pomagali izbrati ustrezno.

Če je vaš cilj, da za darilo ne bi zapravili preveč denarja, se lahko zatečete k izbiri danes precej popularnih ‘paperbackov’, to je knjig z mehkimi platnicami, ki jih danes že kar nekaj knjigarn ponuja po nizkih cenah, še posebej, če jih kupimo več v paketu.

Če ste po naravi malce bolj skrbni in želite poskrbeti, da bo obdarjena oseba mojstrila znanje določenega tujega jezika, lahko kupite knjigo v tem jeziku – to lahko povežete tudi s prej omenjenim kriterijem ugodne cene in sicer tako, da jo kupite v kaki večji knjigarni (v večjih mestih), kjer poiščete police z znižanimi artikli – tam ponavadi lahko za majhen denar dobimo povsem solidno knjigo.

V primeru, da vam resnično niti na kraj pameti ne pade, kakšni so interesi bodočega obdarjenca, pa si lahko kar sami izmislimo, kaj bi se nam zdelo v redu, da bi se ta oseba naučila.
Lahko na primer kupite priročnik o kuhanju mehiške hrane za začetnike – tako lahko (še posebej, če ga kupimo boljši polovici) ustvarite win-win situacijo, saj vam bo, če vam bo sreča naklonjena, ta oseba izbrala za uradnega preizkuševalca njenih prvih poskusov na tem področju (o tem, ali je to sreča ali ne, sicer presodite sami).

Vseeno ne pretiravajte v kreiranju interesov osebe (beri: ne vnašajte preveč lastnih želja) – priročniki za hujšanje ali različne diete se skoraj vedno izkažejo za ne preveč posrečeno izbiro.

Zanimiva izbira so na drugi strani npr. knjige, ki vam povedo, kaj naj bi v življenju vse še storili, oziroma kaj resnično morate preizkusiti – tovrstna literatura bo obdarjencu v pomoč in oporo v težkih trenutkih, ko mu bo zmanjkalo idej o tem, česa naj se še loti, da si bo popestrila življenje.
Tudi popularna psihološka literatura večini ljudi (če jo prebere) sede v dno duše. Seveda ne vsem – tu velja biti že bolj previden – pri bolj poglobljenih zadevah je bolje razmisliti, ali je oseba že kdaj izrazila interese v določeno smer. Kakšna zbirka lepih misli pa na drugi strani ne bi smela škoditi nikomur in je lahko zelo hvaležna izbira.

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.